Gençlerin gözdesi Marine Le Pen

Fransa'da yaklaşık 45 milyon seçmen seçimlerin ilk turu için 22 Nisan'da sandık başına gidecek.

Gençlerin gözdesi Marine Le Pen
18 Nisan 2012 Çarşamba 11:04 tarihinde eklendi, 1.212 kez okundu.

 

Seçimlere 10 aday katılıyor. Son kamuoyu yoklamaları, yarışın ilk turunda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist aday Francois Hollande'ın başa baş bir oy olacağını ortaya koyarken, ikinci turda Hollande'ın rakibine önemli bir üstünlük sağlaması bekleniyor. 
     
Son kamuoyu yoklamaları, Sarkozy'ye en fazla desteğin çiftçilerden geldiğini ortaya koyuyor. 
     
İlk turda ülkedeki çiftçilerin yüzde 40'ının Sarkozy'ye oy vermesi bekleniyor. Anketlere göre, çiftçilerin sadece yüzde 15'i Hollande'ı desteklemek için hazırlanıyor, 
     
Seçmenlerin tamamına bakıldığında ilk turda Hollande'ın yüzde 27, Sarkozy'nin ise yüzde 26 oranında oy alması göz önüne alındığında, özellikle çiftçilerin iki aday arasındaki tercih farkı açıkça görülüyor. 
     
Fransa'da toplam seçmenlerin yüzde 8'ini çiftçiler oluştururken, tarım ürünleri gayri safi milli hasılanın yüzde 3,4'nü teşkil ediyor. 
   
 Fransa, Avrupa'nın en güçlü tarım ülkesi konumunda. Son yıllarda eskiye oranla eski gücünde olmasa bile Avrupa'daki tarım üretiminin yüzde 18'ini Fransız çiftçileri karşılıyor. AB'de tarım üretimini yüzde 12,7'sini Almanlar, yüzde 12,45'ni ise İtalyanlar karşılıyor. 
     
Fransa'da sürekli tarım sektöründe çalışanların sayısı 1 milyon civarında. Bu sayı, 2000 yılında 1,3 milyondu. 
     
Gençlerin gözdesi aşırı sağcı Marine Le Pen 
     
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna çok az bir süre kala düzenlenen diğer anket, gençlerin en beğendiği adayın aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen olduğunu ortaya koydu. 
     
CSA kamuoyu araştırma merkezinin anketine göre, 18-24 yaş grubu seçmenlerin yüzde 26'sı, 22 Nisan'da düzenlenecek ilk turda Le Pen'e oy atmak için hazırlanıyor. 
     
Yine aynı ankete göre, seçimlerin mutlak favorisi olarak gösterilen Hollande'a oy atacak gençlerin oranı yüzde 25, Sarkozy'ye oy verecek gençlerin oranıysa yüzde 17. 
     
Anket sonuçları son dönemde oy oranını artıran radikal sol aday Jean-Luc Melenchon'a oy verecek gençlerin oranının ise yüzde 16 olduğunu ortaya koydu. 
     
İşçiler ve memur oyları sol partilere- 
         
Fransa'da geleneksel olarak işçi, memur ve üniversite öğrencilerinin oylarının sol partilere gittiği biliniyor. Eski Sovyetler Birliği'nin çöküşüne kadar Komünist Parti özellikle işçi seçmenlerin desteğiyle oylarını yüzde 10'a çıkartabiliyordu. 
     
Fransız siyaset tarihinde önemli bir yeri olan Komünist Parti'nin oyları son yıllarda giderek erirken, Yeşil Parti önemli ölçüde oylarını artırma başarısı gösterdi. 
     
Ancak son kamuoyu yoklamaları Yeşil Parti cumhurbaşkanı adayı Eva Jolly'yi çevreci seçmenlerin çok benimsemediğini ortaya koyuyor. 
     
Son kamuoyu yoklamaları, Joly'nin arkasındaki halk desteğinin sadece yüzde 2 oranında olduğunu ortaya koydu. Yeşil parti, 2009 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy oranını yüzde 16'ya kadar çıkartmıştı. 
   
 Fransa'da düzenlenen son kamuoyu yoklamaları, işsizlik sorunun çözülmesini en önemli sorun olarak görüyor. Alım gücünün yükseltilmesi ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi yine Fransız seçmenin en önem verdiği konular arasında yer alıyor. 
     
Sarkozy, Sosyalist aday Segolene Royal karşısında ikinci turda yüzde 53 oy oranıyla kazandığı son seçimin ardından işsizlik sorununu mutlaka çözeceği ve alım gücünü yükselteceği sözüyle işbaşına gelmişti. 
     
Geçen 5 yıl boyunca Sarkozy, işsizlik oranınını yüzde 10'un altına düşürme konusunda başarılı olamazken, bütçe açığı rekor seviyeye ulaştı. 
     
Fransa'da düzenlenen son anketler, 6 Mayıs'ta düzenlenecek seçimin ikinci turundan sosyalist aday Hollande'ın yüzde 53 ile 56 oranında bir oy alarak cumhurbaşkanlığı seçimini rahat bir şekilde kazanacağını ortaya koyuyor. 
     
Sosyalistler, Francois Mitterrand'dan bu yana son üç dönemdir cumhurbaşkanlığı seçimlerini sürekli kaybediyor. 
   
 Fransa'da yaklaşık 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. 
     
Fransız yasaları, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kamuoyu araştırmalarının, meslek ve yaş grupları temel alınarak düzenlenmesine olanak sağlarken, etnik ve dini köken temel alınarak seçmenlerin hangi adaya oy verecekleri konusunda anket yapılmasına yasak getiriliyor. 
     
Fransa'da Anayasa'daki eşitlik maddesi uyarınca kabul edilen yasa 1978 yılında yürürlüğe girmişti. 
     
Fransız kamuoyu şirketleri yaş, cinsiyet, gelir grubu, siyasi eğilim gibi kriterleri temel alarak kamuoyu araştırması yapıyor, ancak ABD ve birçok Avrupa ülkesinin tersine etnik ve dini kriterler, kamuoyu araştırmasında göz önüne alınmıyor.