Glüten nedir

Sözlükteki kelime anlamı ile başlayalım Glüten yiyecekleri birbirine yapıştıran yapışkan maddedir.

Glüten nedir
15 Ocak 2019 Salı 11:25 tarihinde eklendi, 2.091 kez okundu.

Sözlükteki kelime anlamı ile başlayalım Glüten yiyecekleri birbirine yapıştıran yapışkan maddedir.

 

Glüten zamanımızın en zararlı şeylerinden biridir. İnsanların çoğu ne yediğinden çok tadına tuzuna bakar oldu ve bize neyin zararlı olup olmadığını fazla umursamaz oldu.
 

Bu gıda maddesi yediğimiz herşeyde bulunmaktadır tip dünyasında kullanılan terim tam olarak elastik protein topluluğudur. Bu bileşen elastik olup proteinden oluşup yiyecekleri birbirine yapıştırmak için kullanılır. Bu madde çoğunluk buğday, çavdar, yulaf gibi protein ağırlıklı ürünlerde bulunmaktadır
 

Toplumsal olarak glüten yerine kullanılabilecek alternatifler bulunmaktadır mesela mısır unu, patates, pirinç unu, keten tohumu, kinoa, karabuğday gibi.
 

Kendi başına çok da zararlı olmayan bu besin maddesi çokça tüketildiği için bir çok hastalığa sebebiyet vermektedir. Bir çok ömür boyu alerjik hastalığa sebeb olmakla birlikte çocukluk döneminde eğer göz ardı edilirse kas erimelerine, deri hastalıklarına, anksiyete bozukluğuna, konstantrasyon bozukluğuna ve en önemlisi  Çölyak hastalığını da tetikler. Çölyak hastalığı toplumun yaklaşık %0.71 ini etkilemekte. Bu hastalık bağışıklık sisteminin glüteni yabancı bir madde olarak görüp bagırsaklara zarar verip bağırsakların sindirmesine engel olur ve bu nedenle bir çok hastalığa sebeb olur anemi, karın ağrısına, gaz sancılarına, şişkinliklere hatta ciddi derecede zarar verebilecek kilo kaybına da neden olabilir. Vücudumuzun zaten zor ürettiği demir eksikliğine sebeb olabilir. Kaslarımızı eritip kas hastalıklarına sebebiyet verebilir.  Bedenimizin vitamin ve mineral kaybetmesine neden olabilir.

Çölyak hastalığının belirtileri çoğunlukla ishal yada kabızlık, bağırsak doku hasarı ve bazı Çölyak hastalarında sindirim belirtisi nerdeyse yoktur.

Çoğu insanın aslında glütene alerjisi vardır fakat bunu bilmez. Yediğinden yada içtiğinden olabileceğini düşünmezler. Gluten Nedir ve zararları nelerdir konusunda çok fazla bilgiye sahip olamayabilirler.
Glütene alerjisi olan insanların dikkat etmeleri gereken konular vardır. Süt ürünlerini tüketmeleri zararlıdıriçlerindeki laktoza alerjileri olabilir. Bunların arasında bir çoğuna zarar vermeyen keçi sütü tüketilebilir ve diğer besinler ne yazıkki kendileri üzerinde deneyip hangisine alerjileri olduğunu öğrenmeleri gerekmektedir.

Dikkate alınması gereken konulardan biri ise dışarıda yemek yediğimiz yerlerde kullandığımız kaşıkların çatalların bu tür maddelerle temasa geçtikten sonra iyice dezenfekte edilip hijyen kurallarına uyugun olup olmadıgıdır. Çünki eğer bu hijyen kurallarına uyulmaz ise bu hastalığı tetikleyebilir derecede bulaşıcı bir alerji reaksiyonu yasanabilir.

Yemek haricinde başka ürünlerde bu hastalığı tetikleyebilir.

Kullandığımız kozmetik ürünler, şampuan ve temizlik malzemeleri de deri ie temas sayesinde bu alerjiyi tetikleyebilir. Özellikle yüzümüze kullandığımız makyaj ürünlerini çok dikkatlı seçmemiz gerekmektedir. Bir Çoğumuz uygun olsun diye pazarlardan yada acık ürünler almaktayız diğer markalı ürünler yerine. Evet belki hayvanlar üstünde deney yaptıkları için onları da zararlı görüyoruz ama bir düşünün sadece daha uyugun diye kendi hayatınızı tehlikeye atmak ve bir ömur sürecek bir hastalığa kapılmaya değermi. Kullandığınız ruj, yüz kremleri yada maskeleri Çölyak gibi cidddi bir hastalığa neden olabilir.
 

Günluk kullandığımız ve bize zarar vermez dediğimiz nerede herseyde glüten bulunmakta zarflarda bile. Artık kullanımdan kalkmış dah olsa hangimiz zarfı kapatmak için ıslak sünger kullandı.

Bu yüzden mümkun olduğunca glütensiz bir hayat için duyarlı olalım. Hem kendimiz hem etrafımızdaki hasta olanlar yada olmayanlar.
 

Glütensiz yiyecekler sizi bu hastalıklara kapılmaktan koruyabilir. Saglığımızı riske atamanın bir anlamı yok. Glütensiz yiyecekler de en az glütenli yiyecekler kadar lezziz.
 

Glütensiz yiyecekler kategorisine giren besinler daha çok beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, meyve, bakliyat giller, soya, tereyağ, bal, pekmez.
 

Gluten hakkında daha fazla bilgi almak ve diyetisyen desteği ile beslenme planınıza eklemek için en uygun ve kolay seçenek olan Appvice Online Diyetisyen Platformu ile başlamanızı öneririz.