Gök taşları açık artırmada

Ekim’de New York’ta yapılacak müzayedede, aralarında Ay ve Mars’tan parçaların da bulunduğu 125 meteorit açık artırmayla satışa sunulacak.

Gök taşları açık artırmada
24 Eylül 2012 Pazartesi 16:26 tarihinde eklendi, 3.510 kez okundu.

Mars, Ay ve asteroit adı verilen küçük gezegenlerden kopup yeryüzüne düşen parçalar, New York’taki Heritage Auctions isimli müzayede evinde yapılacak olan açık artırmada satışa çıkıyor. 14 Ekim günü gerçekleşecek olan organizasyon, şimdiye kadar yapılan en büyük meteorit müzayedesi olacak.

 
Müzayedede 125 parçanın açık artırmaya çıkacağı ve bunlardan bir kısmına verilecek teklifler için alt sınır konulmadığı açıklandı.
 
METEORİT EN AZ BULUNAN NESNELERDEN 
Göktaşlarının hızla büyüyen bir pazara sahip olması, Kuzeybatı Afrika ve Umman’da göktaşı arama endüstrisinin oluşması için taban oluşturdu. Çöllerde devam eden meteorit bulma çalışmalarına rağmen, uzaydan gelen taşlar dünya üzerinde en nadir bulunan nesnelerden biri olma niteliğini koruyor. Müzayedenin göktaşı danışmanı Darryl Pitt, şimdiye kadar bulunan her göktaşının ağırlığı toplandığında bile, dünyadaki yıllık altın üretiminin çok altında kaldığını ifade etti.
 
Şimdiye kadar yeryüzüne ulaşmış olan meteoritlerin çoğunun Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağından, bunlardan altı tanesinin ise büyük bir asteroid olan Vesta’dan geldiği biliniyor.
 
Mars’tan gelen ve çok daha az rastlanan parçalar da asteroidlerden kopan parçaların etkisiyle yeryüzüne ulaştı. Ay’dan kopan meteoritlerin ise yaklaşık 68 kilogram ağırlığında olduğu ifade edildi. Henüz Avrupa ve Amerika kıtalarında hiç bulunmamış olduğu belirtilen Ay’dan gelen meteoritlerin dörtte biri Antarktika’nın soğuk çölünde araştırma yapan bilim insanları tarafından bulundu.
 
METEORİDİN KÖKENİNİ SAPTAMAK ZOR 
Şimdiye kadar insanlar tarafından Dünya’ya hiçbir parçası getirilememiş olan Mars meteoritlerinin kökenini saptamak, tıpkı Ay’dan gelenlerde olduğu gibi zorlu bir süreç olarak nitelendiriliyor. Ancak bilim insanları, bazı meteoritlerde Mars atmosferindeki gazlara rastlayarak bunların kökenini tespit edebiliyor.
 
Live Science sitesinin haberine göre, Ekim ayında yapılacak olan müzayedede 2011 yılında Fas’a düşen ‘Tissint’ adlı meteoritten bir parça da yer alıyor. Birçok koleksiyoncu ve kurumun satın almak için yarıştığı 327 gram ağırlığındaki meteoritin büyük bir kısmı Londra Doğal Tarih Müzesi’nde saklanıyor. Ay’dan geldiği tespit edilen, 1.8 kilogramlık iki parçalı bir meteorit de müzayededenin en büyük dördüncü parçası olarak satışa çıkıyor.
 
Dünya dışından gelmiş olması ve bilimsel ilgi dışında, güzel birer obje olarak dikkat çeken meteoritlerden bazıları soyut heykellere benzetiliyor. Bunların arasında Ağustos ayının doğum taşı olarak bilinen ‘peridot’ adlı değerli taşla bezenmiş olanlar parçalar da bulunuyor. Bazı taşların kesitleri ise metalik bir yapıya sahip olduklarını gösteriyor.
 
GÖK TAŞININ DEĞERİNİ ‘HİKAYESİ’ BELİRLİYOR 
Göktaşı uzmanları tarafından uzaydan geldiği ispatlanana kadar hiçbir değer taşımayan meteoritlerin bir parçası kesilerek temel yapısının incelenmesi gerekiyor. Darryl Pitt, bununla ilgili olarak “Aynı meteor yağmuruyla yeryüzüne ulaşmamışsa, tüm meteoritlerden bir kesit alınıyor. Bundan sonra, meteoritin adı ve tanımı yayımlanıyor” açıklamasını yaptı.
 
Yeryüzüne düşerken görülmüş bir göktaşının, yere ulaştıktan sonra keşfedilen meteoritlerden daha değerli olduğunu ifade eden Pitt’e göre, meteoritin bir öyküsünün olması, nesneyi alıcılar için daha değerli kılıyor.
 
11-13 Ekim günleri arasında halka açık bir sergide sergilenecek olan göktaşlarının satılacağı açık artırma 14 Ekim’de gerçekleşecek.

NTV