Google Piri Reis’i doodle’ladı

Google, dünyaca ünlü Türk Amirali Piri Reis’i bugün için hazırladığı doodle ile andı. UNESCO, 2013’ü Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500’üncü yılı olarak ilan etmişti.

Google Piri Reisi doodleladı
07 Nisan 2013 Pazar 11:12 tarihinde eklendi, 1.085 kez okundu.

 

09.11.1929 tarihinde İstanbul Topkapı Sarayı Müze haline getirildiği esnada Harem Dairesi’nde bulunan esrarengiz haritaya ilişkin yıllardır tartışmalar sürerken, bundan tam 500 yıl önce Piri Reis’in bu haritayı nasıl çizdiğinin sır perdesi bir türlü aralanamadı. Haritanın en büyük özelliği bugün uzaydan çekilen dünya fotoğraflarıyla ölçümlerinin hatasız olmasıdır.
 
1513 yılında Piri Reis tarafından çizilen bu harita üzerindeki 4 numaralı notta büyük denizci bir not düşmüştü. Söz konusu notta, “Bu harita 1513 yılının 9 Mart-7 Nisan günleri arasında Kemal Reis’in kardeşinin oğlu Ünlü Piri İbn Hacı Mehmet (Piri Reis) tarafından Gelibolu’da çizilmiştir.” ifadeleri yer alıyor.
 
Piri Reis, 1492’de keşfedilen Yeni Dünya’ya ait olan ilk haritasını, Miladi takvime göre 1513 yılının muharrem ayında tamamladı. 1513’ün muharrem ayı, 9 Mart ile 7 Nisan tarihleri arasına denk geliyor. Buradan yola çıkarak UNESCO 2013’ü Piri Reis haritasının 500’üncü yılı ilan ederken, haritanın tamamlandığı tarih kabul edilen 7 Nisan, Google tarafından özel bir doodle ile anıldı.
 
Araştırmacı yazar Metin Soylu da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Türk Denizcisi Piri Reis’i unutmadığı için Google’ı yürekten tebrik ederim. Elbette UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 2013’ü Piri Reis Yılı olarak ilan etmesi emperyalist bazı çevrelerce eleştirilmiş hatta UNESCO’ya hakaret edilecek boyutlarda yayınlar yapılmasına neden olunmuştu." diyerek, şöyle devam etti:
 
"Nedense emperyalist bu çevreler, Piri Reis’in denizcilik tecrübelerini küçümsüyor, haritasını önemsizleştirmek için büyük çaba sarf ediliyor hatta bunu halen medyada tekrarlıyor. Aynı emperyalist bilim adamları ve medya organları 1492 yılında gittiği yerleri Amerika değil de Hind Adaları zanneden amatör bir denizci olan Kristof Kolomb’a övgüler yağdırmayı sürdürüyor. Türk Milleti’nin uyanık olmasını 2013’te Piri Reis’i ve onun eserlerini bağrına basmasını dilerim. Google, Piri Reis’e verdiği bu destekle söz konusu bu emperyalist çevrelere de en büyük cevabı verdiğini düşünüyorum. İyi ki varsın GOOGLE.”