Google’dan zararına Nexus 7

Google’ın kullanıcıların beğenesine sunduğu yeni Nexus 7 tablet, kâr amacıyla üretilmiyor. Fakat Google bu tabletten zarar ediyor bile olabilir.

Googledan zararına Nexus 7
11 Temmuz 2012 Çarşamba 09:50 tarihinde eklendi, 1.592 kez okundu.

 

Google CEO’su Larry Page, 2012 yılının başlarında yaptığı bir açıklamada ucuz tabletlerin beklenenden başarılı olduğunu söylemiş ve bu sebeple uygun fiyatlı ürünlere yöneleceklerini söylemişti.
 
Bu söyleme konu olan cihaz ise Amazon’un 199 dolara sattığı Kindle Fire idi. Oldukça sınırlı özelliklere sahip olmasına rağmen çok iyi bir fiyatla kullanıcılara sunulan Kindle Fire, iPad’in ardından ABD’de en fazla satılan tablet olmuştu.
 
Fakat Amazon’un stratejisi, donanım satışından kâr etmek yerine uygulama ve e-kitap satışlarından gelir elde etmek üzerineydi. Bu sebeple firma, Kindle Fire’ı küçük bir zararla satıyordu. Görünüşe göre Google da bu stratejiyi belirlemiş durumda.
 
TechInsights adlı site, Google Nexus 7'nin donanım maliyetinin 184 dolar olarak hesaplamış. Bu, normal satış fiyatının sadece 15 dolar altında. Fakat donanım dışındaki paketleme, dağıtım, reklam gibi masraflar da eklendiğinde Nexus 7'nin Google’a maliyeti 199 doları da geçiyor. Dolayısıyla tahminlere göre Google, Nexus 7 üzerinden hiç kâr etmediği gibi cihazı zararına satıyor.
 
Google, Nexus 7'yi zararına satarak Android kullanıcı sayısını artırmayı ve uygulama satışlarından para kazanmayı hedefliyor olsa gerek. Zira firmanın iş ortakları 10.1 inçlik tabletleri satmakta zorlanıyor. Bu sebeple uygun fiyatlı 7 inçlik tabletler, Google’ın gelecek stratejisinde önemli bir yere sahip olacak. 199 dolara güçlü donanıma sahip tabletlerin sayısı artacak gibi.