Görme engelli Fransız, bisikletiyle dünya turunda

Fransa'nın St. Etienne yakınlarındaki Le Puy En Velay kasabasında yaşayan 30 yaşındaki bilgisayar programcısı Sylvain Macheferet, güneş enerjisi ile çalışan bisikleti ile dünya turuna çıktı.

Görme engelli Fransız, bisikletiyle dünya turunda
05 Ağustos 2013 Pazartesi 15:44 tarihinde eklendi, 3.538 kez okundu.

Katıldığı bisiklet yarışında çok gerilerde kalınca rotasını Türkiye'ye çeviren yüzde 90 görme engelli Macheferet, hobi olarak seyahatini sürdürüyor.

Türkiye'ye Edirne'den giren Macheferet'in doğuştan sol gözünün tamamı görmüyor, sağ gözü ise yüzde 10 oranında görebiliyor. Arkadaşları ile birlikte tasarladığı güneş enerjili bisikleti ile Fransa'da başlayan ve Kazakistan'ın Astana şehrinde sona erecek bisiklet yarışına katıldı. Çok gerilerde kalan Macheferet, yarışı geziye döndürdü. 50 gündür yollarda olan görme engelli bisikletçi, Fransa'dan başladığı yolculuğunda İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan'ın ardından Türkiye'ye geldi. Edirne'den geçen günlerde giren Sylvain Macheferet, sabah saatlerinde Muğla'ya ulaştı. Burada Bisiklet Derneği Üyesi Adnan Cankır tarafından karşılandı.

Arkadaşları ile birlikte hazırladığı 360 watt gücünde güneş paneli, 2 adet akü, 2 adet elektrik motoru bulunan güneş enerjili bisikleti ile 50 günden bu yana yolda olduğunu ve yaklaşık 4 bin kilometre yol kat ettiğini anlatan Macheferet, gezisi sırasında trafikte en fazla zorlandığı ülkeler İtalya ve Türkiye'de ise İzmir olduğunu söyledi.

Astana'da 11 Haziran 2013 tarihinde bitirilmesi beklenen yarışta çok gerilerde kaldığı için kendi isteği ile bıraktığını söyleyen Macheferet, "Yarışta son sıralarda yer aldığımı öğrendim. Bu yüzden kendi isteğim ile yarışmayı Türkiye'de terk ederek dünyayı bisikletim ile gezmeye karar verdim. Bugüne kadar 4 bin kilometre yol kat ettim. Buradan da Marmaris'e ve ardından feribot ile Rodos'a gideceğim." dedi.

Fransız bisikletçi Macheferet, yolculuğu esnasında trafikte çok zorlandığı ifade ederek, "Yolculuğum sırasında en çok İtalya'da sıkıntı yaşadım. Orada trafik çok yoğun, hattâ İtalya'da bariyerlere çarparak küçük bir kaza geçirdim. Türkiye'de ise İzmir trafiği benim sorun yaşadığım bir il oldu. İzmir'de nereye gideceğimi bilemedim. Benim aynam kulaklarım. Duyarak yolu kontrol ediyorum. Hayallerimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum." şeklinde konuştu.

Dernek üyesi Cankır ise Fransa'da tasarladığı bisikleti ile yola çıkan Macheferet'i bugün Muğla'da karşıladıklarını belirterek, "İlginç bir hikâyesi var. Kendisi doğuştan görme özürlü. Sol gözü tamamen görmüyor, sağ gözü ise yüzde 10 oranında görüyor. Buna rağmen hayallerinden asla yılmamış bir insan var karşımızda. Kendisi buradan Rodos'a gidecek. Burada kaldığı süre zarfında kendisine elimizden gelen desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.


CİHAN