Gülen cemaatinin nüfusu 10 milyon mu ?

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, gazeteci Cüneyt Özdemir'in Gülen cemaatinin 10 milyon nüfusa ulaştığı iddiasını köşesine taşıdı.

Gülen cemaatinin nüfusu 10 milyon mu ?
14 Şubat 2012 Salı 08:50 tarihinde eklendi, 1.151 kez okundu.

 

Kamuoyu Gülen cemaatini konuşuyor. Yargı-polis-hükümet-MİT krizinin perde arkasında cemaat arandı. İktidarın karşısına rakip olarak sunulan hareketle ilgili tartışmalara Ertuğrul Özök de katıldı. 
 
10 MİLYON MU?
 
Cüneyt Özdemir'in bu iddiasını Amerikalı bir profesörün kitabına dayandırdığını yazan Ertuğrul Özkök, sayının bir açıdan doğru bir açıdan yanlış olduğunu anlatıyor bugünkü köşesinde.
 
(...)"Cemaat adı altında toplanan bu insanlar, kuvvetli bir ortak davranış ve düşünce biçimine sahip örgütlü insanlar mıdır?" Böyle sorulunca ben 10 milyon rakamının çok büyük olduğu kanaatindeyim. Ama "Fethullah Gülen'in düşüncelerini beğenen insan" derseniz, belki "cemaat" tanımına girmeyen muğlak insan sayısı konusunda böyle bir rakama ulaşabilirsiniz."
 
DEV Mİ ABARTILMIŞ GÜÇ MÜ
 
Fethullah Gülen'i siyaset sahnesinin önemli aktörleri arasında gösteren yazar, siyasetçilere özellikle de Erdoğan'a bu hareketin pozisyonunun ve gücünün belirlenmesi çağrısında bulunuyor.
 
(...)MİT etrafındaki tartışma şunu açıkça ortaya koydu: Fethullah Gülen Hoca'nın kendisi veya onun adına hareket eden bazı kişiler ve kurumlar, iktidardan daha fazla pay talep etmektedir. 
O zaman şu soru önümüze geliyor demektir Cemaat, sahip olduğu hangi temele dayanarak bunu talep etmektedir? 
Kendisini izlemeye hazır belli bir sayısal büyüklüğe dayanarak mı? Yoksa sadece polis ve yargı içindeki gücüne ve pozisyonuna dayanarak mı? 
Bunu sandıktan çıkan oylarla veya mitinglere katılan insan sayısı ile ölçemediğimize göre, sağlıklı, sağlam sosyolojik araştırmalarla ölçmeye çalışmamız lazım. 
Türk siyaseti artık. Gülen Cemaati'nin bir dev mi, yoksa abartılmış bir güç mü olduğunu bilmek isteyeceği noktaya geldi. 
Yani demokrasi açısından böyle bir ölçümleme ve şeffaflık ihtiyacı doğmuştur. 
Eminim bunu en çok bilmek isteyenlerin başında Başbakan Tayyip Erdoğan gelmektedir."