Humus ve Dera bombardıman altında

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin çeşitli kentlerde düzenlenen operasyonlarda ölü sayısının 74'e yükseldiğini duyurdu.

01 Nisan 2012 Pazar 08:32 tarihinde eklendi.

Ağır silahların kullanıldığı Humus kentindeki operasyonlarda 25 kişinin yaşamını yitirdiğini, onlarca kişinin de yaralandığını belirten örgüt, güneydeki Dera kentinde uzaktan rastgele açılan tank ateşinde 29, Şam ve çevrelerinde 4, İldib'de 9, Hama'da 5 ve Halep'te 2 kişiyle birlikte ülke genelinde ölü sayısının 74'e ulaştığını kaydetti. 
    
Öte yandan yerel aktivistler, Dera'daki operasyonlar yüzünden kenti terk eden 18 kişinin güvenlik güçlerince boğazları kesilerek öldürüldüğünü ve bunlar arasında ayrılıkçı askerlerin de olduğunu ifade etti. 
    
Humus, Dera ve İdlib kentlerinin ağır silahlarla bombalandığını vurgulayan aktivistler, bu kentlerden komşu ülkelere kitlesel göçlerin başladığını ve havaların ısınmasıyla bu göçün daha da artacağını bildirdi. 
    
Ordunun, İdlib'in Sencar köyüne tank ve zırhlı araçlarla baskın düzenlediğini, 10'dan fazla evin yakıldığını aktaran aktivistler, halkın korkudan güvenli bölgelere ve Türkiye'ye kaçtığını, ordunun kaçış noktalarına mayınlar yerleştirdiğini kaydetti. 
    
Ordunun, Hama'nın Halayn kentinde de onlarca evi yaktığına ve liman kenti Lazkiye'de insanları rastgele tutukladığına dikkati çeken aktivistler, Şam'ın Haresta semtinde nizami ordu ile Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmaların çıktığını ve semtten patlama seslerinin geldiğini bildirdi. 
    
Dün Şam'ın Kafr Susa semtindeki gösterilerde öldürülen bir kişinin cenaze törenine binlerce kişi katılarak yönetim karşıtı sloganlar attı. 
    
Bu arada, Suriye resmi haber ajansı SANA, ülke genelinde silahlı gruplarla girdikleri çatışmalarda hayatını kaybeden 20 askerin cenazelerinin memleketlerine gönderildiğini duyurdu.