İhsanoğlu'na BM teklifi

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne adaylığını koymasını teklif ettiğini söyledi.

İhsanoğluna BM teklifi
03 Nisan 2013 Çarşamba 12:12 tarihinde eklendi.

 

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yeni kitabı "Yeni Yüzyılda İslam Dünyası"nın tanıtımı Arap Birliği merkezinde yapıldı. Kitap tanıtım toplantısına Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkeleri temsilcileri ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Müsteşarı Asip Kaya katıldı.
 
İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile Arap Birliği Merkezinde Kahire'de bir araya geldi. Görüşmede İslam İşbirliği Teşkilatı Üyeleri ile Arap Birliği ülkeleri ilişkilerini ve bölgesel konular ele alındı.
 
İhsanoğlu ve Nebil el Arabi görüşmesi sonrasında kitap tanıtımı resepsiyonuna geçildi. El Arabi yaptığı konuşmasında İhsanoğlu'na eserleriyle yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı dolayı teşekkür etti.
 
Nebil El Arabi, resepsiyondaki konuşmasında, İhsanoğlu'na Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine adaylığını koymasını teklif ettiğini ve İhsanoğlu'nun bu görevi başarılı bir şekilde yapacağını ancak İhsanoğlu'nun bu teklifi reddettiğini bildirdi.
 
İhsanoğlu'nun batıda var olan İslamofobi'ye karşı mücadelesini her zaman takdir ettiklerine değinen El Arabi İhsanoğlu'na plaket takdim etti. İhsanoğlu, okurlarına kitaplarını imzaladı. Resepsiyonundan ardından Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
İhsanoğlu, "Bu kitap 2009'da Londra ve Amerika'da yayınlandı. Şimdi Arapçası yayınlanıyor. Yakında Türkçesi yayınlanacak. Orduca ve Rusça'ya da tercüme edildi. İslam dünyasının çağdaş problemlerinin aydınlatılmasında çözümün ne olduğunu hususunda önemli ipuçları veriyor. Kitabın önsözünü Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yazdı. Arap Birliğinde gündeme geldiği için bugün çok mutluyum" dedi.
 
İlk defa Arap dünyasında fahri doktora verildiğini ifade eden İhsanoğlu, "Bu fahri doktora benim mezun olduğum üniversite olması 40 yıllık hatıraları tazeliyor ve yarından sonra eski arkadaşlarımla eski öğrencilerimle bazı hayatta kalan eski hocalarımızla bir arada olmaktan dolayı şeref duyuyorum. Bu ödülün Türk bilim adamına verilmiş olması milletim adına seviniyorum" şeklinde konuştu.
 
İhsanoğlu, bugün Mısır temaslarında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya gelmesi bekleniyor. Akşam saatlerinde Diploması entitüsünde düzenlenecek kitap tanıtımı oturumuna katılacak.
 
İhsanoğlu'na, Perşembe günü mezun olduğu Mısır Aynu'ş-Şems Üniversitesi rektörü tarafından düzenlenecek törende fahri doktora unvanı verilecek.

DHA