IKBY kendi anayasasını hazırlayacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, "Anayasayı Hazırlama Komisyonu"nun kurulmasını öngören tasarıyı kabul etti.

IKBY kendi anayasasını hazırlayacak
20 Mayıs 2015 Çarşamba 19:25 tarihinde eklendi.
ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosuna siyasi partiler tarafından teklif edilen tasarı, 1'e karşı 70 oyla kabul edildi. Komünist Partisi, İslami Hareket, Araste ile Sosyalist Partisi kendilerine komisyonda yer verilmediği gerekçesiyle oturumu boykot etti.
 
Federal Irak içinde bölgesel yönetim sistemine sahip olan IKBY'nin anayasasını hazırlayacak olan komisyon 21 üyeden oluşacak. Komisyon üç ay çalışarak Kürt bölgesinin "ilk anayasasını" tamamlayacak. 
 
IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılması ve bölgenin bağımsızlığını öngören referanduma ilişkin maddelerin de anayasa tasarısında yer alacağı belirtildi. 
 
Komisyonda, Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) 7, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketinden 4'er üye, İslami Birlik Partisi'nden 2, İslami Toplum Partisi ile azınlık kotası uygulanan Türkmen ve Hristiyanlardan birer üye olacak. Kalan bir üyeliğin de diğer küçük partilere verileceği öğrenildi. 
 
Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kürdistan bölgesinin ilk defa bir anayasası olacak. Daha önce hazırlanan anayasa taslağı referanduma götürülmediği için yürürlüğe girmedi. Bölgedeki siyasi şartlar değiştiği için yeni bir anayasa yapılması zorunlu hale geldi. Bu anayasada Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılması, bağımsızlık, Kürdistan bölgesinin haritası ve tartışmalı bölgelerle ilgili maddeler de olacak" dedi. 
 
Türkmenlerin, anayasa komisyonunda bir kişi ile temsil edilmesini eleştiren Maruf, "Biz ısrarla iki üye istedik ancak kabul edilmedi. Hazırlanacak anayasa metninde Türkmenlerin hakları garanti altına alınmazsa buna karşı çıkarız. Türkmenlerin ikinci millet olarak anayasaya girmesini ve Türkmencenin resmi dil kabul edilmesini istiyoruz. Bunlar yapılmazsa referandumda evet oyu vermeyiz" diye konuştu. 
 
Mesut Barzani, federal Irak hükümetiyle petrol ihracı, bütçe paylaşımı ve tartışmalı topraklar konusunda yaşanan krizler üzerine IKBY Parlamentosu'na referandum hazırlıkları yapma talimatı vermişti.Anayasa tasarısı, referandumun bir ön hazırlığı olarak görülüyor. Kürt bölgesi hali hazırda Irak Anayasası ve yerel kanunlarla yönetiliyor.