İlk Kürtçe mezunları kep attı

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürdoloji Enstitüsü, ilk mezunlarını verdi.

İlk Kürtçe mezunları kep attı
30 Haziran 2013 Pazar 18:10 tarihinde eklendi.
Artuklu Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen törende öğrenciler, ilk kez kep fırlatarak mezuniyetlerini coşkuyla kutladı.
 
Bakanlar kurulu kararıyla 2009 yılında onaylandıktan sonra Cumhuriyet tarihinde ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesi'nde kurulan Kürdoloji Enstitüsü'nden mezun olan öğrenciler törenle diplomalarını aldı. Yine ilk kez Kürtçe bir kütüğe, okul birincisi tarafından Kürtçe plaket çakıldı.
 
Kürdoloji Enstitüsü'nden mezun olan 500 öğrenci için, Artuklu Üniversitesi'nde bir tören düzenlendi. Törene, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz ve Rektür Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, katılmazken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bir çok kabine üyesi ile BDP'li yönetiilerin kutlama telgrafları okundu.
 
Kürdistan Bölgesel Kürt Hükümeti Milli Eğitim Bakanı İsmet Halid, Kültür eski Bakanı ve Mesut Barzani'nin uluslararası temsilcisi Felekeddin Kakei'nin yanı sıra Cengiz Çandar, Oral Çalışlar ve Bejan Matur gibi yazarlar da katıldı. Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erkol, Kürdoloji Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yııldırım ile Kürdoloji Enstitüsü'nde görevli akademisyenler, öğrenci aileleri ve davetliler, ilk Kürtçe mezunları törenine katılarak öğrencilerle tarihi mezuniyet törenine eşlik etti.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, kendi yönetiminde 3 profesör, 1 doçent, 6 yardımcı doçent ve 10 öğretim görevlisinden oluşan 20 kişilik 'Kürdoloji kadrosu' tarafından bir yıldır yüksek lisans düzeyinde eğitim verdiklerini söyledi. Kürdoloji Enstitüsü'nün ilk mezunlarını veriyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Yıldırım, şunları söyledi:
 
"Kürdoloji birimi koordinatörü olarak akademisyen arkadaşlarımızla birlikte bizler de ümidimizi barış sürecinin başarıya ulaşmasına bağlamış bulunuyoruz. Zaten ümidini buna bağlamayan bir insan yok gibi. Geçen gün ayakkabımı boyattığım bir boyacı çocuğa sordum 'İşler nasıl gidiyor?' diye. Cevabı şu oldu: 'Valla abi sürece bağlı. Süreç böyle devam ederse çok turist gelecek ben de çok ayakkabı boyayacağım.' Bildiğiniz gibi iktidarı temsilen sayın Başbakanımız ve siyasal Kürt muhalefetini temsilen de BDP'nin sayın yetkilileri, çok geç de olsa taşın altına ellerini koyarak ve siyasi gelecekleri üzerine kumar oynayarak 30 yıldan beridir akan Kürt-Türk kanını durdurmayı başardılar."
 
Eyül 2014 yılına da 7'nci ve 8'nci sınıfların ders kitaplarını yetiştimek için gereken çalışmayı başlattıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
 
"Biz bu ders kitaplarını okutacak 500 öğretmen adayını, yüksek lisans programı çerçevesinde bir yıl eğittik, Kürt dili, edebiyatı ve kültürü açısından donanımlı hale getirdik ve 30 haziran tarihi itibariyle bunları mezun ediyoruz. Bundan sonra bu öğretmen adaylarını Eylül ayında açılacak olan okullarda Kürtçe öğretmeni olarak istihdam etmek, Milli Eğitim Bakanlığımız'ın işidir. İki hafta önce iki değerli parlamenterimizle birlikte Milli Eğitim Bakanı sayın Nabi Avcı ile yaklaşık iki saatlik bir görüşme yaptık. Talim Terbiye Kurulu Başkanımız'ın da hazır olduğu bu görüşmede mezun edeceğimiz 500 öğretmen adayımızın nasıl istihdam edileceğini görüştük. Alternatiflerden biri olarak düşünülen 'ders ücreti karşılığı' istihdam formülünün kabul edilemez olduğunu arz ettik. Kendileri de bize, 'Milli Eğitim mevzuatında şimdilik hiçbir seçmeli ders için norm kadro mevcut değildir. Tüm bu dersler işin ehli olan ve dışarıdan ders ücreti karşılığı giren elemanlar tarafından verilmektedir. Fakat Kürtçe için istisnai bir formül olarak maaşlı olarak, ücretli öğretmenlik uygulamasına gideceğiz."
 
Kürdoloji Bölümü'nde dereceye giren öğrencilere ödülllerini törene katılan gazeteci yazar Cengiz Çandar, Oral Çalışlar ve Bejan Matur verdi.
 
Yapılan konuşmalardan sonra bölüm birincisi tarafından kütüğe Kürtçe plaket çakıldı. Diplomalarını alan öğrenciler, yakınları ve aileleriyle birlikte sahnede kep fırlatarak mezun olmanın keyfini yaşadı.

DHA