Irak’tan Türkiye’ye nota

Irak Başbakanı’na suikasttan hakkında tutuklama kararı bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi’ye Ankara’nın verdiği destek Bağdat yönetimini rahatsız etti.

Iraktan Türkiyeye nota
17 Ocak 2012 Salı 09:30 tarihinde eklendi.

 

Irak’ta yaşanan iktidar gerilimi Ankara ile Bağdat arasında da krize sebep oldu. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi hakkında, Başbakan Maliki’ye suikast planladığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkmasının ardından Türkiye’den gelen tepkiler ve Maliki’nin yanıtıyla gerilim tırmandı.

Başbakan Recep tayyip Erdoğan’ın Bağdat hükümetine “Mezhep savaşı çıkaranlar ve bunu engellemeyenler bu vebalin altından kalkamazlar” uyarısı yaparak, “Irak’ta da şu anda mezhebi bir anlayış ortaya çıkarılmaya başlandı; bu ne yazık ki Irak’ı adeta bir kan gölüne döndürmüş vaziyette. Irak’ta sağlıklı bir yönetimden bahsetmek mümkün değil. Haşimi’yi de şahsen tanırım, böyle bir yaklaşım içerisinde olunması hiç mümkün değil” demesinin ardından Maliki sert çıktı.
 
TV’den Ankara tepkisi
 
Irak Başbakanı, El-Hurra televizyonuna röportaj vererek, şöyle dedi: “Türkiye’nin Irak’a bu şekilde müdahale edeceğini beklemezdik. Son dönemde açıklamalar aracılığıyla sürpriz müdahalelerde bulunduklarını fark ettik. Bu son açıklamalar Irak’ın iç işlerine müdahaledir ve buna kesinlikle izin vermeyiz. Eğer bizim yargı otoritemiz hakkında konuşuyorlarsa biz de onlarınki hakkında konuşabiliriz ve bizim tartışmalarımız hakkında konuşuyorlarsa biz de onlarınkiler hakkında konuşabiliriz. Türkiye bölgeye felaket ve iç savaş getirebilecek bir rol oynuyor. Ancak bunun sonucunda zararlı çıkan Türkiye olur, çünkü birçok mezhep ve farklı kökenli etnik gruplar barındırıyor.”
 
Haşimi: Minnettarım
 
Artan gerilim dün tepe noktasına ulaştı. Önce Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, sığındığı Kürt yönetiminin yanından Erbil’de Anadolu Ajansı’na röportaj verdi. “Irak’taki istikrarsız durumun Türkiye’nin emniyetini de tehdit ettiğini biliyoruz” diyerek, “Irak’taki istikrarsız durum nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamaları önemle izliyoruz. Başbakan’a benim davamla ilgili yapmış olduğu açıklamalardan dolayı kendimi borçlu hissediyorum. Ben iki ay önce Başbakan’a, ‘Maliki beni Bağdat’ta yeşil bölgede sıkıştırdı. Büromu ve hatta evimi zırhlı araçlarla, tanlarla kuşattı. Özel koruma birliğimi feshetti’ dedim. Sayın Başbakan da özel olarak sorunlarımla ilgilendi” diye konuştu. Bu gelişmenin ardından Irak hükümeti Türkiye’nin Bağdat büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak protesto notası verdi ve Ankara’yı bir daha Irak’ın iç işlerine karışmaması konusunda uyardıklarını belirtti.
 
‘Maliki örgüt lideri gibi konuşuyor’
 
Bağdat'a Ankara’nın tepkisi gecikmedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklamada, Maliki’nin sözlerini, “Ortadoğu tarihinin en basiretsiz ifadeleri” olarak değerlendirdi. Ve şöyle dedi: “Maliki bir devlet adamı gibi değil, örgüt lideri gibi konuşuyor, Başbakanımızı ve Türkiye’yi hedef alan sözleri, Irak Başbakanı sorumluluğu ile bağdaşmıyor, ‘başka sorumlulukları’ yerine getiriyor.” Çelik, Irak Başbakanı’nın tek mezhep egemenliğine dayalı Irak peşinde olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Irak’la ya da Irak’ın Türkiye’yle sorunu yok. Irak’ın ciddi bir Maliki sorunu var” dedi.

Vatan Gazetesi