İran nükleer silah sahibi olmak istemiyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu olağan toplantısına katılan İran heyeti başkanı Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, ''ülkesinin nükleer silah sahibi olmak istemediğini'' söyledi.

İran nükleer silah sahibi olmak istemiyor
08 Mart 2012 Perşembe 22:34 tarihinde eklendi, 1.070 kez okundu.

İran'ın nükleer programına ilişkin gelişmelerin tartışıldığı toplantının bugünkü oturumunun ardından basına açıklama yapan Sultaniye, UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun son raporunda ''gerçek dışı unsurlar bulunduğunu'' savunarak, rapordaki iddiaların aksine UAEK müfettişlerinin Parçin Nükleer Reaktörü'nde denetim yapmalarına izin verildiğini ileri sürdü. 
    
Sultaniye, İranlı yetkililerin izin vermesine rağmen UAEK müfettişlerinin ülkeden bir gün erken ayrılmak istemeleri nedeniyle denetimin gerçekleşmediğini bildirdi. 
    
Parçin veya diğer bir nükleer tesislerde kimseden bir şey gizlemek istemediklerini belirten Sultaniye, UAEK ile mevcut antlaşmalar çerçevesinde şeffaf işbirliği yaptıklarını bildirdi. 
    
İsrailli yetkililerin sık sık İran'ın nükleer tesislerine yönelik askeri saldırı tehdidinde bulunduklarını anımsatan Sultaniye, BM Güvenlik Konseyinin 533 sayılı kararına göre inşaat halindeki nükleer reaktörlere saldırıda bulunmak yasaklanmış ve suç sayılıyor. 
    
Sultaniye, bu karara rağmen İsrail'in sürekli İran'a yönelik askeri bir saldırıdan söz etmesinin , ''utanmazlık ve 21.yüzyılın barbarlığı'' olduğunu belirtti. 
    
UAEK ile nükleer programına ilişkin taraf oldukları antlaşmalar çerçevesinde işbirliği yaptıklarını ifade eden Sultaniye, ülkesinin nükleer tesislerinde UAEK müfettişlerinin yaptığı denetimler öncesi ve sonrası basına gerçek dışı bilgi sızdırıldığını iddia etti. 
    
Sultaniye, yönetim kurulu toplantısında da bu konuyu gündeme getirdiğini ve nükleer güvenlik ve güvence denetimleri antlaşmalarının uygulanmasına ilişkin kurallar arasına ''denetimlerle ilgili basına bilgi sızdırılmaması'' hükmünün konulması talebinde bulunduğunu söyledi. 
    
Sultaniye bir soru üzerine ülkesinin 5+1 olarak anılan BM Güvenlik konseyi daimi üyesi beş ülke (ABD,Rusya, Çin, Fransa,İngiltere) ve Almanya ile nükleer müzakereye hazır olduğunu belirterek, ''Biz ön koşulsuz olmak kaydıyla nükleer programımız konusunda diyalog ve müzakereye hazırız'' dedi. 
    
UAEK başkanı Yukiya Amano'nun son raporunda dile getirdiği, ''nükleer tesislerde askeri amaçlı faaliyetleri'' reddeden Sultaniye, ülkesinin nükleer enerjiyi taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) çerçevesinde barışçıl amaçlı kullandığını ve bu amaçla uranyum zenginleştirdiğini bildirdi. 
    
Sultaniye ısrarlı sorular üzerine, nükleer tesislerde yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirdiklerini doğrulayarak bunu barışçıl amaçlı nükleer reaktörde yakıt olarak kullanmak üzere yaptıklarını kaydetti. 
     
-Türkiye heyeti başkanı Büyükelçi Bayer- 
     
Toplantının ikinci oturumunda İran'ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanda bulunan Türkiye Heyeti Başkanı Büyükelçi Tomur Bayer, ''Ajansın (UAEK), İran'da deklare edilmiş olan nükleer malzemeyi doğrulamış olmasını memnuniyetle karşıladığını'' belirterek, ''deklare edilmemiş nükleer malzeme ve faaliyetler hakkında güvenilir bilgi sağlayamamış olmasını not ettiğini'' söyledi. 
    
İran'ın nükleer programına ilişkin UAEK ile yapıcı ve şeffaf işbirliği yapmasını ''istediklerini'' ifade eden Bayer, ''böylece İran'ın nükleer programının barışçıl niteliğine olan inancın yeniden sağlanmış olacağını'' belirtti. 
    
Konuşmasında UAEK ile İran arasında mevcut sorunların giderilmesi için ''hazırlanmış olan programın uygulanmasını istediklerini'' belirten Bayer, ''tarafların bir anlaşmaya varmaları için diyalog ve diplomatik görüşmelerin devamını desteklediklerini '' bildirdi. 
    
İran'ın nükleer başmüzakerecisi İbrahim Celili ile AB dış politika yüksek temsilcisi Catherine Asthon arasındaki mektup teatisini olumlu karşıladığını belirten Bayer, ''Türkiye'nin diyalog ve işbirliği için her türlü yardıma hazır olduğunu'' kaydetti.