İrene New York'a dokunmadı

ABD’nin doğu sahilini vuran Irene kasırgası dün New York’a ulaştı. Manhattan’da bazı semtleri su basarken, diğer eyaletlerde 11 can alan tayfun kentte beklendiği kadar büyük hasara yol açmadı...

İrene New Yorka dokunmadı
29 Ağustos 2011 Pazartesi 09:00 tarihinde eklendi.

 

ABD’nin doğu sahilini etkisi altına alan ve 11 kişinin ölümüne neden olan Irene tayfunu,  New York’u vurdu.
ABD Ulusal Kasırga Merkezi’nden yapılan açıklamada, saatteki hızı 130 kilometreye kadar çıkan kasırganın, saatte 28 kilometre hızla kuzey-kuzeydoğu yönüne doğru ilerlediği belirtildi. Cuma gününden itibaren ülkeyi etkisi altına alan ve önce Virginia, Carolina ve Maryland’i vuran tayfun, hızını biraz daha yavaşlatarak dün sabah saatlerinde New York’un komşu eyaleti New Jersey’i saatte 120 kilometre hızla vurdu.
Daha sonra New York’a doğru ilerleyen tayfun, şehir merkezinden önce John F. Kennedy Havaalanı’na saatte 93 kilometre hızla ulaştı. Bu sırada 1 metre boyundaki dalgalarda New York Limanı’nı esir almıştı. Aşağı Manhattan’da sokaklardaki sel 50 santimetreyi buldu.   Günde 9 bin uçuşun yapıldığı John F. Kennedy havaalanı dün boştu. Düşük rakımlı yerlerde oturan 370 bin kişiye de evlerini boşaltmaları uyarısı yapıldı. Çoğunluk bu uyarıya kulak verirken, üst katlarda oturan bazı New York sakinleri, evlerini terk etmeyi reddettiler. Acil durumlara karşı 1900 polis gücü şehirde görevlendirildi.  3.3 milyon kişiyi elektriksiz bırakan Irene, alınan önlemler sonrasında New York’ta beklendiği kadar şiddetli bir hasara yol açmadı. Eyaletten bir görgü tanığı tayfunun yol açtığı hasarı görmek için dışarı çıktığını ama “Hasarın söylendiği kadar kötü olmadığını”, sokaklardaki sele rağmen durumun düşünülenden iyi olduğunu dile getirdi. ABD Başkanı Barack Obama da tatilini yarıda keserek Beyaz Saray’a döndü ve gelişmeleri takip etti. 
 
Times Square hokey sahasına dönüştü
 
-
Irene New York’da diğer şehirler kadar ağır hasar bırakmayınca, Times Square da bir oyun alanına dönüştü. Vancouver hokey takımı meydanda bir maç yaptı.
 
‘Uyumayan şehir bomboştu’
 
Amerikan haber ajansı AP muhabiri Mitch Weiss, ABD’de ilk defa bu kadar çok insanı etkileyen tayfunun ülkenin kalbi olan New York eyaletini nasıl vurduğunu şöyle aktardı:
 
Bütün toplu taşıma sisteminin kapatılması ile sakat kalan New York, korunaklı haliyle oldukça korkutucuydu. Broadway şovları, beyzbol maçları iptal edilmiş ya da ertelenmişti. New York Belediye Başkanı Micheal Bloomberg, cumartesi gecesi “Tahliye süresi sona erdi. Şimdi herkes içeri girsin ve orada kalsın” dedi. Hava tahmincileri, tayfunun aşağı Manhattan’da hızının kesilebileceğini söylerken, yetkililer finansın kalbi Wall Street’ı ve lüks gökdelen apartmanları su basacağından korkuyordu. 
Wall Street’te kum torbaları metro mazgallarına yığıldı. Times Square’da dükkanlar vitrinlerini tahta paravanlarla kapladı, dükkanların önüne kum torbaları konuldu. Uyumayan şehir boşaldı. Times Sqaure bile bomboştu. Starbuckslar kapalı, hamburgerler Mcdonaldslar kapalı olduğu için yok satıyordu. Sokaklarda görevlendirilen polisler dışına sadece tayfunun yol açtığı hasarı gözleri ile görmek isteyen Amerikalılar’dan başka bir de ekonomik sebeplerle çalışmaya devam eden taksicilerden başka kimse yoktu.
 
Ağaç evi yıktı bir çocuk öldü
 
ABD’de Irene tayfununun ilk vurduğu eyaletlerden Virginia’da önceki gün şiddetli fırtına nedeniyle ağacın iki katlı bir evin üzerine devrilmesi sonucunda, 11 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti. Önceki gün öğle saatlerinde meydana gelen olayda, ağaç iki katlı evde, çocuğun odasının olduğu bölüme devrildi. Devrilmenin etkisiyle evin duvarları çökerken, evin giriş kapısı da kapandı.
Gürültüyü duyan komşuları itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen ekip, ağacı kaldırmaya başlamadan önce, yine çarpmanın etkisiyle devrilen elektrik kablolarının taşınması için yaklaşık 40 dakika beklediler. Daha sonra itfaiye ekibi uzun bir çalışmanın ardından ağacı kaldırdı ancak çocuk hayatını kaybetmişti.