İrlanda'da kürtaj yasağı

İrlanda'da geçen ay kürtaj talebi reddedildikten sonra hayatını kaybeden kadının ölüm nedenini uzmanlar araştıracak.

İrlandada kürtaj yasağı
19 Kasım 2012 Pazartesi 22:57 tarihinde eklendi.

 

Uzmanlar heyeti, İrlanda'nın Galway kentindeki hastanede hayatını kaybeden Savita Halappanavar'ın neden öldüğünü araştıracak ve ''kürtaj olsaydı bugün yaşıyor olur muydu-'' sorusunun yanıtını arayacak. 
   
Heyete, Londra'daki St. Georges Hastanesi'nin kadın hastalıkları ve doğum biriminin başında bulunan Sri Lanka doğumlu Sabaratnam Arulkumaran başkanlık edecek. 
     
İrlanda'da 2008 yılından bu yana yaşayan Savita Halappanavar'ın, ölümünden bir hafta önce ağrı şikayetiyle hastaneye gittiği, düşük yapmakta olduğuna ilişkin teşhis üzerine birkaç kez kürtaj talebinde bulunduğu ancak doktorların ''fetusun kalp atışlarının hala duyulduğu'' iddiasıyla bu talebi geri çevirdiği bildirilmişti. 
     
Savita Halappanavar, 17 haftalık fetusun ölümünün ve ölü fetusun operasyonla alınmasının ardından, 28 Ekim'de kan zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Genç kadının ölümü, İrlanda'dan başkenti Dublin'de kürtaj hakkını savunan binlerce kişiyi hafta sonu sokaklara dökmüştü. 
     
Koyu Katolik İrlanda'da ''doğmamış çocuğun yaşam hakkı'' üzerine bina edilen kürtaj yasağı, yalnızca hamileliğin kadının hayatını tehlikeye attığı durumları kapsamı dışında tutuyor. Her yıl 4 bin civarında kadının kürtaj olmak için İrlanda'dan İngiltere'ye gittiği sanılıyor.