İskoçlar İngiliz pasaportu istemiyor

İngiltere'de kabine, İskoçya'nın bağımsızlık için referanduma gitme konusunu tartışıyor.

İskoçlar İngiliz pasaportu istemiyor
09 Ocak 2012 Pazartesi 14:05 tarihinde eklendi, 3.589 kez okundu.

 

İktidardaki İskoçya Ulusal Partisi, tam bağımsızlık için ülkede milliyetçi eğilimi artırmaya çalışırken, İngiltere bu ülkenin bağımsızlığına sıcak bakmıyor.
 
İskoçya'nın Birleşik Kralık'a bağlı olmasında ısrar eden Başbakan David Cameron, "İskoçya'nın ayrılması çok üzücü olur. Bu nedenle Birleşik Kralık'ta kalmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağım. Böylesi iki ülkenin ekonomisi için de en iyisi olacaktır" dedi.
 
Oylamayı 2014 yılının sonuna kadar yaparak ülkedeki milliyetçi eğilimleri artırmayı hedefleyen İskoçya Başbakanı Alex Salmond ise, İngiltere Başbakanı Cameron'ı İskoç halkının kararlarına müdahale etmekle suçladı.
 
İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılsa bile Kraliçe'nin devletin başında kalmasını öneren Salmond, İskoç halkına yönelik vergilendirme gibi konularda Birleşik Krallık'tan bağımsız olmak istiyor. Salmond, ayrıca bağımsızlık önerisiyle İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'ndaki tüm İskoç parlamenterlerin ayrılması gerektiğini savunuyor.
 
BAĞIMSIZLIK İSTEYENLER ARTIYOR 
İskoçya'da bağımsızlık isteyenlerin sayısı artış gösterse de, halk bağımsızlığın getireceği ekonomik ve siyasi sonuçlardan endişe ediyor.
 
2014 yılı İskoçya'nın 1314'te İngiltere'ye karşı zafer kazandığı Bannockburn bağımsızlık savaşının 700. yıl dönümü dolayısıyla ayrı bir önem taşıyor.
 
PARLAMENTODA MİLLİYETÇİLER GÜÇLÜ 
İskoç Ulusal Partisi geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan parlamento seçimiyle İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı.
 
İskoçya Parlamentosu'nda mayıs ayında yapılan parlamento seçimi sonuçlarına göre toplam 129 sandalyenin dağılımı şöyle olmuştu: İskoçya Ulusal Partisi (SNP) 69, İşçi Partisi 37, Muhafazakar Parti 15, Liberal Demokrat Parti 5 ve diğer siyasi partiler 3.

NTV