İşte tarihe tanıklık eden oda ve salonlar

Hafta başında Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na taşınan Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi ilk kez basın mensuplarına kapılarını açtı.

İşte tarihe tanıklık eden oda ve salonlar
16 Mayıs 2012 Çarşamba 15:52 tarihinde eklendi, 13.298 kez okundu.

 

Türkiye'de, ''Ergenekon'' ve ''Balyoz Planı'' gibi davaların soruşturmaları ile ''Mısır Çarşısı'ndaki Patlama'' ve ''Hrant Dink Cinayeti'' gibi davalara ev sahipliği yapan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin kapıları, bütün birimleriyle Çağlayan'daki Adalet Sarayı'na taşınmasının ardından basın mensuplarına açıldı. 
     
Boşaltılan adliye binasını gezen basın mensupları, adliyenin giriş kapısının önünde hatıra fotoğraf çektirdi. 
     
Daha sonra gazetecilere, Türkiye'de kamuoyunun dikkatini çeken önemli dava ve soruşturmalar kapsamında adliyeye getirilen şüpheli ve sanıkların ifadelerinin alındığı özel yetkili cumhuriyet savcılarının makam odaları ile özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin duruşma salonları gezdirildi. 
   
 Beşiktaş'ta, 1994 yılından itibaren Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) ve 2004 yılından sonra da Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği olarak hizmet veren adliyenin girişinde bulunan ve basın mensuplarının görüntü aldığı özel yetkili ağır ceza mahkemelerine ait duruşma salonu, çok sayıda davaya ev sahipliği yaptı. 
     
Ağır ceza mahkemelerinin ortak kullandığı bu duruşma salonu, ''Susurluk'', ''Hizbullah'', ''İstanbul'da 2003 Yılındaki Bombalı Saldırılar'', ''Mısır Çarşısı'ndaki Patlama'', ''Hrant Dink Cinayeti'' ve ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat'' gibi davaların görüldüğü yer olarak tarihe geçti. 
   
 Bu davalar kapsamında, örgüt yöneticilerinden iş adamlarına, politikacılara, askerlere ve sanatçılara kadar birçok sanık, bu duruşma salonunda 1 başkan ve 2 üye hakimden oluşan mahkeme heyetine savunma yaptı. Sanık avukatları da mahkeme heyeti ve duruşma savcısına, davaların esasına ilişkin beyanda bulundu. 
     
Özel yetkili cumhuriyet savcılarının odaları- 
     
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde davaların görüldüğü duruşma salonları gibi, özel yetkili cumhuriyet savcılarının kullandıkları odalar da kamuoyunun dikkatini çeken önemli soruşturmalara ev sahipliği yaptı. 
     
Özel yetkili ağır ceza mahkemelerince görülen, ''Ergenekon'', ''Balyoz Planı'', ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'', ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat'', ''Gölcük'te ele geçirilen belgeler'', ''İbrahim Tatlıses'e silahlı saldırı'' ve ''Futbolda şike iddiaları'' ile temyiz aşamasında olan ''Hrant Dink Cinayeti'' gibi davaların soruşturmaları ile dava süreci kapanmış terör örgütü soruşturmaları kapsamında çok sayıda kişi, bu odalarda soruşturma savcılarının suçlamalara ilişkin sorularına cevap verdi. 
     
İfade alınma işlemi zaman zaman saatler sürerken, bazı şüpheliler de susma haklarını kullandı. 
     
Basın mensupları, gezi sırasında, görevini İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak sürdüren, dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda şüphelinin ifadesini aldığı, tanıkları dinlediği ve gazetecilerin de aralarında yer aldığı bazı kişilerin bilgisine başvurduğu odaya ilgi gösterdi. 
     
Öz ile aynı odayı paylaşan ve bazı soruşturmaları birlikte yürüten, görevine özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak devam eden, dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen'in masasının da bulunduğu bu oda, daha sonra adı MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın bir soruşturma kapsamında ifadeye çağrılmasıyla gündeme gelen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın makamı olarak da kullanıldı. 
     
Gazeteciler, ''Kamuoyunu Yönlendirme Amaçlı İnternet Siteleri'' soruşturması kapsamında, bu soruşturmanın dönüştüğü davanın tutuklu sanığı olan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un şüpheli olarak ifadesini alan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız, ''Balyoz Planı'' soruşturması Orgeneral Bilgin Balanlı ile birlikte çok sayıda üst düzey subayın ifadesini alan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar ve ''Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma'' kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında yer aldığı spor dünyasından çok sayıda şüphelinin ifadesini alan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in görev yaptıkları makam odalarına da ilgi gösterdi. 
     
Gezi kapsamında, basın mensuplarına, bazı soruşturmalar kapsamında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ifadelerinin alındığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği makam odası da gezdirildi. 
   
 İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen karar gereği, 14 Mayıs'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na taşınan Beşiktaş'taki özel yetkili mahkeme ve savcılıklar, Bağcılar'da yapılması planlanan adliye binası tamamlanıncaya kadar burada görev yapacak.