"İyi şeylerin olması için kan durmalı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde konuştu

İyi şeylerin olması için kan durmalı
30 Aralık 2010 Perşembe 16:58 tarihinde eklendi, 1.785 kez okundu.

 

Yılbaşını geçirmek üzere geldiği Diyarbakır'da yoğun bir temas trafiğine imza atan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, en kapsamlı mesajlarını Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yaptığı konuşmada verdi.
 
OSB'de kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
 
"Öncelikle şunu söylemek isterim size, hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşlarıyız. Hepimiz bu büyük milletin mensuplarıyız. Bu büyük milletin zenginliklerini ihtiva eden unsurlar var tabi ki, bunların hepsiyle de övünüyoruz. Ancak hepimiz bir milletiz, babalarınıza ve dedelerinize sorarsanız bu milletin ne olduğunu en iyi bilirler.
Haberin devamı ↓reklam
 
Büyük millet olunca tabi ki içerisinde farklılıklar olacaktır. Bu farklılıklar daima zenginlik olarak görülmüştür. Öyle yörelerimiz vardır ki farklı diller konuşur, sosyolojik farklılıkları vardır. Öyle yörelerimiz vardır ki dini farklılıkları vardır. Ama hepsi Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıdır, hepimiz biriz beraberiz. İstediğimiz yere gidebiliriz, istediğimiz yerde iş kurabiliriz. Bursalı, İzmirli, Sivaslı, Trabzonlu buraya gelir, burada iş kurar, burayı sever, burada evlenir ve burada yaşar. Aynı şekilde Batmanlı, Siirtli ve Diyarbakırlı da Türkiye'nin dört bir yanına, nereyi severse oraya gider, orada iş kurar, orada evlenir ve oralıdır. Hepimiz biriz derken bunu söylüyorum. Bu anlayış önce esas olması lazım.
 
Muhakkakki bu ülkenin sorunları var, hepimizin problemleri var. Sorunları aşmak hepimizin görevidir. Bu farklı farklı tezahür edebilir. Bunların çözümü Türkiye'nin topyekun demokratik standartlarını yükseltilmesidir. Bu sorunların çözümü demokratik standartlara kavuşmaktır. Bu Kürt meselesi olabilir, bu din-devlet ilişkisi olabilir. Bu meseleler farklı farklı ortaya çıkabilir, bunlar bizim meselelerimiz. Bu problemleri ideolojik yapılar, etnik yapılar, mezhep yapıları üzerinde çözmeye kalkarsak ve siyasetle, o zaman şiddet girerse, silah girerse, kan girerse, biz o zaman kendi halkımıza zarar vermeye başlarız. Onun için kesinlikle, silah, şiddet, terör gündemimizin dışında olacak. Vicdani ve insani olarak yanlışları düzeltmek de hepimizin işi olacaktır.
 
Şu yanlış şunu düzeltmek gerekir, bu yakışmıyor dediğimiz birçok meseleleri -Kürt meselesi için de, başka konular için de- bu açıdan bakmamız ve yapacaklarımızı el birliğiyle yapmamız gerekir. Bundan birkaç sene önce ağza bile alınmayan konular bugün gündemimizin bir parçası haline geliyor. Televizyon yayınları yapılıyor. Bütün bunlar kendimizin dayanışma içerisinde standartlarımızı yükselterek çözeceğimiz konulardır. Ama biz bunları eğer ideolojik, etnik veya mezhep terminolojilerle yapmaya kalkışırsak o zaman bütün milletin içerisinde şüpheler uyanır, o zaman hepimiz birbirimize zarar veririz.
 
İYİ ŞEYLER OLACAK DEMİŞTİM
Ben iyi şeyler olacak demiştim, iyi şeyler oluyor ancak iyi şeylerin daha çok olması için asla şiddet, terör, kan ve kavganın olmaması gerekir. Bunu burada açıklıkla söylemem gerekir. Bu vatan hepimizindir, senin de benim de onunda. TC vatandaşı olan herkesindir. Hepimiz de birinci sınıf vatandaş olarak devam edeceğiz.
 
Size bir şey söylemek istiyorum, havaalanından buraya gelene kadar neredeyse her yerde durdum, insanlar yanıma koşarak bana not verdiler, kağıt verdiler. Bazen çok yaşlı bir yaşlı, bazen genç bir kız, bazen bir çocuk verdi. Bu notları açtım, bunların yüzde 99'u diyor ki bana iş bulun, bana ekmek bulun. Yaşlı teyzemiz diyor ki, 'İki evladıma iş bulun.' Genç kız diyor ki, 'Bana iş verin.' Bunların hiç konuşulmaması ve burada sadece siyasetin konuşulması  doğrusu birazcık Diyarbakır'a haksızlık. Hiçbir zaman gerçekleri görmüyorum demiyorum, bunlar bizim gerçeklerimiz, bunları konuşacağız, konuşarak çözeceğiz, yapıcı bir şekilde geleceğe bakacağız.
 
Ama burada bu nüfus var, burada bu insanlar var. Bu insanlara iş bulmak, aş bulmak var. Bunların hiçbirini konuşmadan sadece siyaset olmaz. Organize Sanayi Bölgesi'nde bile bakın bunları konuşuyoruz. Bir yerde eğer yatırım olmazsa, fabrikalar olmazsa, iş yerleri açılmazsa orada istihdam oluşmaz, iş bulunmaz insanlara. Bir yerde insanların yatırım yapması için de o yerin imajının iyi olması lazım.
 
DÜN TELEVİZYONDA İZLEDİM...
Dün televizyonda izledim, Dicle Üniversitesi bir anket yapmış. Kente gelen insanlara terminalde sormuş ve herkes çekingen şeyler ifade etmiş. Aynı insanlara giderken yine sormuşlar ve hepsi demiş ki 'Ben buraya bir daha geleceğim, hiç dışarıdan gördüğüm gibi değil bu şehir. Herkes birbirine kardeş, bu şehirde sevgi var, misafirperverlik var, insanları kucaklama var.' Dışarıdan niye sadece kavga  dövüş var gibi gözüksün. Sadece kepenkler kapatılıyor gibi gözüksün, sadece sokaklarda yürüyüş yapılıyor gibi gözüksün. Diyarbakır'ın gerçeği böyle değil. Yatırım ve işin gelebilmesi için Diyarbakır'ın en iyi şekilde gösterilmesi gerekir. Bu hepimizin, en çok da Diyarbakırlıların görevidir. Bu şehre çok yatırım yapılması lazım. Buradan tüm Diyarbakırlılara sesleniyorum, bütün diğer işadamlarına da sesleniyorum. Buranın potansiyeli büyük, tarih boyunca da büyüktü. İpekyolu'nun en büyük kavşaklarından birisi, Ortadoğu'nun en büyük merkezlerinden birisi. Selahattin Eyyübi Diyarbakır'a geldiğinde 1 milyon 40 bin kitap varmış kütüphanelerde, bugünkü kütüphanelerde belki bu kadar kitap yok. Kayıtlı şeyler bunlar. Buralar bir zamanlar Türkiye'nin en güzel caddelerine sahip, en mamur şehirleri. Dolayısıyla çok farklı kültürü, dinamiği olan bir şehir burası.
 
Türkiye'nin şimdi komşularıyla izlediği dostane ilişkileri dikkate aldığımızda buraya yerli yabancı herkesin koşarak gelip yatırım yapması lazım. Ancak yatırım yapmaya gelecek insanı da şehrin davet etmesi lazım. Davet etmesi için de davetiye göndermesi değil, imajını düzeltmesi gerekiyor.
 
70 BİN METREKAREYE KURULMUŞ FABRİKAYI GEZDİM
Şimdi buraya geldim, iki fabrika gezdim. Biri 70 bin metrekare kapalı alana sahip ve yakında açılacak... Bunları çıkartın, gösterin. Gazetecilere, televizyonculara sesleniyorum. Bunlarla çektiğiniz resimleri de koyun, sadece siyasi resimleri koymayın. Biraz önce Türkiye'nin en büyük mermer ihracatçısının fabrikasını gezdik, onların da resimlerini koyun. Buranın potansiyeli büyük, herkes buraya gelsin.
 
Şimdi buraya teşvik veriliyor ama teşvik bile işe yaramıyorsa kendimize bir çeki düzen verip düşünmemiz lazım. Teşvik... Bazı illerle buranın teşviki aynı ama oraların Organize Sanayi Bölgeleri doldu, oralarda yer yok. Düzce'de yer kalmadı, oralar doldu zaten. İnsanlar buraya koşarak gelir, buranın potansiyeli Batı'nın potansiyelinden daha büyük. Buranın hinterlandı tüm Ortadoğu, tüm Mezopotomya. Esas iş, inşaat... Yıkılmış, yakılmış şehirler yapılacak. Oraları kim yapacak, biz yapacağız. Milyarlık ihaleleri Türk firmaları alıyor, sizler alıyorsunuz. Bunlara mal nereden yetişecek, en yakın büyük merkezlerden yetişecek. Buradan gidecek."