Kar lastiğin yoksa trafik yasak

Kış mevsimini genellikle yoğun kar yağışı altında geçiren İskandinav ülkelerinde kar lastiği olmayan sürücülerin trafiğe çıkmalarına izin verilmiyor.

Kar lastiğin yoksa trafik yasak
01 Mart 2012 Perşembe 14:59 tarihinde eklendi, 3.009 kez okundu.

İskandinav ülkelerinde araç sahipleri, Kasım ayının ilk gününden Nisan ayının 15'ine kadar yola çıkarken kar lastiği takmak zorunda.
    
Bu ülkelerde sürücülerin bu tarihler içinde yollarda kar ve buzlanma olmasa bile kar lastiği takmadan trafiğe çıkmaları yasak.
    
Sürücüler, düşük sıcaklıklarda sertleşmediğinden daha iyi tutunan kar lastikleri sayesinde yollarda kaymadıkları için herhangi bir şekilde yolların tıkanmasına neden olmuyor.
    
Belediye 24 saat çalışıyor
    
Yılın büyük bölümünü kar altında geçiren ve tam bir kış ülkesi olan İsveç'te yollarda da kış ayları boyunca kar ve buzlanmaya karşı önlemler 24 saat sürdürülüyor.

Yağan kar belediyeler tarafından özel araçlar ile hemen yollardan temizlenirken, yolların ve kaldırımların buzlamasını önlemek amacıyla tuz ile birlikte kumlama çalışmaları yapılıyor.
    
Ayrıca çok yoğun kar yağışı olan günlerde yetkililer, halktan araçları ile yola çıkmamalarını istiyor ve halk da bu çağrıya uyarak, toplu ulaşım araçlarını kullanmayı tercih ediyor.
    
İsveç ile birlikte İskandinav ülkelerinde toplu ulaşım araçları arasında kent içinde en fazla metro ve tramvaylar tercih edilirken, şehirler arası yollarda da trenler ulaşım yükünü kaldırıyor.
    
Ulaşımda alınan bu önlemler sayesinde okullar tatil edilmediği gibi, çalışanlar da işlerine rahatlıkla gidip gelebiliyor.
    
Türkiye'de lastikleri uygun olmayanlara 72 lira ceza-
    
Türkiye'de Karayolları Trafik Kanunu'nun 30. maddesine göre, servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücülere 72 lira ceza uygulanıyor.
    
Lastik diş derinliği 1,6 milimetreden düşük olan araçların sürücülerine bu maddeye göre işlem yapılıyor.
    
Bu maddede belirtilen eksiklikleri bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men edilebiliyor.
    
Kar lastiği takmayan sürücülere ise herhangi bir ceza uygulanmıyor, sürücüler, zincir takmaya yönlendiriliyor.
    
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre araçlarda karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri ve çekme halatı bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunlu.
    
Bu teçhizatları bulundurmayanlara da 72 lira ceza uygulanıyor.
    
Kar zinciri bulundurma zorunluluğu kış lastiği takmış araçlar için de geçerli.
    
-''Kar lastiğiyle kış lastiğini'' karıştırmayın
    
 Türkiye'nin en çok yağış alan ve kış mevsiminde Balkanlar'dan gelen yoğun kar yağışının sık sık etkisine giren kenti Edirne'de de sürücüler, kış koşullarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor.
    
Türkiye'de kış lastiği ile kar lastiğinin karıştırıldığını belirten İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Onur Akçay, yaptığı açıklamada, son günlerde çetin yaşanan kış şartları sonrası mevsim şartlarına uygun lastik kullanımının öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi.
    
Türkiye'de ''kar ve kış'' lastikleri kavramının karıştırıldığını ifade eden Akçay, şunları kaydetti:
    
''Ülkemizde kış lastiği ve kar lastiği arasında anlam karmaşası yaşanıyor. Kar lastiği genellikle Kanada, Norveç, İsveç gibi yılın büyük bir bölümünü kar ve buz altında geçiren ülkelerde sıkça kullanılıyor. Çivili ve vidalı olarak da bilinen bu lastikler, yoğun kar ve buz koşullarında önemli avantajlar sağlıyor.
    
Kış lastiği ise desenleri ve üretim malzemesinden dolayı kış şartlarında avantaj sağlayan, bizim gibi ülkelerde tercih edilen bir lastik türüdür. Aracın orijinalinde gelen dört mevsim lastikleri sıfırın üstünde 7 derece ve üzerinde yere iyi tutunma sağlar. Kış lastikleri ise sıfırın üstünde 7 derecenin altında yere daha iyi tutunma sağlar. Kış lastikleri kış ve soğuk hava sürüşlerinde zemine daha iyi tutunduğundan aracı daha kısa mesafede durdurur, virajlarda savrulma riskini en aza indirir. Unutulmamalıdır ki kış lastiği kar veya yağmur yağdığında değil, hava sıcaklığının 7 derecenin altında seyrettiği zamanlarda kullanılır. Yağmur veya kar yağmadan da kış lastiği sürücüye avantaj sağlar.''
    
Bir başka kavram karmaşasının da kış lastiğine zincir takıp takmama noktasında yaşandığını ifade eden Akçay, ''Diğer bir yanlış anlayış ise kış lastiğine zincir takmamaktır. Belirli bir kar oranından sonra kış lastiğine de zincir takılmalıdır. 4x4 araçlar dahi zincir kullanmalıdır'' dedi.