Kavdır'ın ölümünde ihmal yok

Sağlık Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi'nde çift kol nakli yapıldıktan sonra hayatını kaybeden Atillah Kavdır'ın ölümünde tıbbi eksiklik ve ihmalin olmadığını açıkladı.

Kavdırın ölümünde ihmal yok
16 Mayıs 2012 Çarşamba 17:34 tarihinde eklendi, 1.668 kez okundu.

 

Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın nakil operasyonu ve sonrası erken dönem takiplerinin tıbbi gereklere uygun olarak yürütüldüğü kanaatine vardı. 
     
Komisyon tarafından hastanın takip ve tedavisinde tıbbi bir eksiklik veya ihmal tespit edilmedi. 
     
Sağlık Bakanlığı'ndan, Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nun bugünkü toplantısı sonrası aldığı kararlara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 
   
Açıklamada, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kompozit Doku Nakli Merkezi'nde ekstremite nakli yapılan Atilla Kavdır'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili, Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nun, Prof. Dr. İrfan Şencan, Prof. Dr. M. Fatih Avşar, Prof. Dr. Hakan Korkmaz, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Doç. Dr. Metin Akıncı, Prof. Dr. Galip Güz, Prof. Dr. Ali Şengül, Prof. Dr. Dilek Arman, Doç. Dr. Onur Özlü, Doç. Dr. Dursun Aras ve Doç. Dr. Seval İzdeş'in katılımıyla olağan dışı toplandığı belirtildi. 
     
Özkan bilgi verdi- 
     
Toplantıda; Atilla Kavdır'a ait detaylı hasta dosyasının incelendiği ve nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan'dan nakil süreci ve sonrası hakkında bilgiler alındığı, edinilen bilgiler çerçevesinde karar vermek üzere Prof. Dr. Özkan'ın toplantı dışında tutularak değerlendirme yapıldığı bildirildi. 
     
Komisyon tarafından nakil operasyonu, nakil sonrası erken dönem tıbbi takipler, taburculuk ve sonrasındaki takipler, hastaneye ikinci yatış nedeni ve hastanedeki takip süreci hakkında ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunulduğu belirtildi. 
     
 -''Eksiklik ve ihmal yok''- 
     
Hastanın ''Nakil operasyonu ve sonrası erken dönem takiplerinin tıbbi gereklere uygun olarak yürütüldüğü kanaatine varıldığı'' vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: 
   
''Hastanın genel durumu düzeldikten sonra tekrar bozulmasında temel etkenin nakil ameliyatları sonrası kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler ve sonucunda gelişen enfeksiyonlar olduğu kanaati oluşmuştur. 
     
Sonuç olarak, hastanın takip ve tedavisinde tıbbi bir eksiklik veya ihmal tespit edilmemiş olup hastanın ölümüne sebep olan durumun, nakil işlem sürecinin bir komplikasyonu olduğu kanaatine varılmıştır.''