Kendi peynirini kendin yap

Muğla'nın Datça İlçesi'nde açılan peynir yapma kursları, büyük ilgi çekiyor.

Kendi peynirini kendin yap
28 Mart 2013 Perşembe 11:33 tarihinde eklendi.

 

Metamorfoz Sanatevi'nde düzenlenen kurslarda, beyaz peynirden, kaşara ve yöresel peynirlerden, Türkiye'de yaygın olarak üretilmeyen bazı özel peynir türlerine kadar birçok peynir çeşidinin yapımı, kursiyerlere uygulamalı olarak öğretiliyor.

Ev yapımı gıdalara yönelmeye başlayan bilinçli tüketicilerin tercih ettiği peynir kurslarında her hafta farklı bir tür peynir yapılıyor. Kursiyerlere kendi bilgi birikimi ve deneyimlerini aktaran kurs eğitmeni Deniz Arı, insanların neden kendi peynirlerini kendilerinin yapmaya başladığı sorusunun birçok nedeni olabileceğini belirtti. Arı, "Ev yapımı gıdaların daha güvenli olacağı inancı giderek yaygınlaşıyor. Kendi yaptığı ürünü kendi yemenin mutluluğu başka bir neden olabilir. Kurslarda, beyaz klasik peynirlerden, Türkiye'de yaygın olarak üretilmeyen, dolayısıyla da marketlerde fiyatları çok yüksek olan bazı özel peynir türleri çok kolaylıkla yapılabiliyor" dedi.
 
5 litre sütten 700-800 gram peynir elde edildiğine dikkat çeken Arı, "Eczane ve marketlerde satılan mayayla, sütü uygun ısıda karıştırarak rahatlıkla peynir yapabiliriz. Tek dikkat edeceğimiz nokta, çiğ sütten peynir yapacağımız için bu peynirin uygun şartlarda pastörize edilmesidir. Basit bir termometre ile uygun ısıyı kollayarak istenilen temizlik sağlanıyor. Veya Avrupa ve ABD'de etiketlerde okuduğumuz gibi, çiğ sütten yapılan peynirler en az 60 gün dinlendirilmek zorunda ki insan sağlığına zararlı bazı hastalıklar önlensin" diye konuştu.
 
Peynir yapmanın zor bir işlem olmadığına değinen Arı, "Süt ve peynir ürünleri kültürümüzde var ve çok yaygın olarak yapılıyor. Gözümüzü korkutacak tek nokta, sağlık yönünden hijyen şartlarına dikkat edilmesidir" dedi.

DHA