Kırgız-Özbek sınırında gerginlik

Kırgızistan’ın güneyinde Özbekistan’a sınır Batken vilayetinde, Kırgızlarla Özbekler yeniden karşı karşıya geldi.

Kırgız-Özbek sınırında gerginlik
07 Ocak 2013 Pazartesi 11:40 tarihinde eklendi, 2.335 kez okundu.

 

Önceki gün patlak veren ve dün her iki taraftan çok sayıda kişinin karıştığı gerginlik kavgaya dönüştü. Bölgede Kırgızistan vatandaşı bir kişinin önceki gün Özbek sınır muhafızları tarafından öldürülmesinin akabinde yaşanan bu gelişme sınır gerilimi daha da artırdı.
 
Kırgızistan’ın Özbekistan’a sınır Batken vilayeti sınırları içerisinde bulunan Özbekistan’a ait yerleşim birimi Şoğ’da meydana gelen olayda havaya ateş edilirken, yaralananlar olduğu belirtiliyor. Kavganın Kırgız tarafının çekmek istediği yeni elektrik hattına Şoğ sakinlerinin müdahalesi sonucu patlak verdiği bildirildi. Toplanan Şoğ sakini bine yakın kişinin Kırgız güvenlik güçleri ile yolda geçen Kırgızistan’a ait araçlara saldırdığı ve olayda yaralananların olduğu açıklandı. Olayın büyümesi üzerine Kırgız güvenlik güçlerinin havaya ateş ederek olayı yatıştırmaya çalıştığı kaydedildi. 
 
Olayda 30’a yakın Kırgızistan vatandaşının Özbekistan’a ait Şoğ yerleşim birimi sakinlerince rehin alındı.Çocuk ve kadınlardan oluşan 10 kişinin serbest kaldığı belirtilirken, Şoğ’da rehin alınan 20 dolayında Kırgızistan vatandaşı olduğu haber veriliyor. Olayda Kırgızistan vatandaşlarına ait bazı araçların ise tahrip edildi. 
Gelişmeler üzerine Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Başbakan Cantöre Satılaldiyev’le olayı değerlendirirken, Başbakan Satılbaldiyev İçişleri Bakanı Şamil Atahanov’u bölgeye gönderdi. Gerginlik nedeniyle her iki ülke, bölgedeki giriş ve çıkışları geçici olarak karşılıklı kapattı. Bölgeye ek güvenlik takviyesi yapılırken Şoğ’da rehin tutulan Kırgızistan vatandaşlarının serbest bırakılmasına çalışıldığı bildirildi.
Şoğ yerleşim alanının Özbekistan’la direkt hiç bir kara yolu bağlantısı bulunmuyor. Şoğ’da yaşayan Özbekler, Özbekistan’a gitmek için Kırgızistan topraklarından geçmek zorunda . Kırgızlar ise Oş vilayetinden Batken vilayetine gitmek istediklerinde Şoğ’dan geçmek zorunda kalıyor. Bölgenin bu yapısı her iki ülkeyi sık sık karşı karşıya getiriyor. Tamamı Kırgızistan toprakları ile çevrili Özbekistan’a ait Şoğ yerleşim alanında 60 bine yakın kişi yaşıyor.
 
Haziran 2010 Kırgızistan’ın güneyindeki Oş vilayetinde yaşanan etkin olaylarda 500 dolayında kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmış ve 400 bine yakın kişi mülteci duruma düşmüştü. 

CİHAN