Kolalı içecekler kanserojen mi?

ABD’de tüketici haklarını savunan bir dernek kolalı içeceklerdeki karamelin kanserojen olduğunu iddia ederek, FDA’ya başvuru yaptı. İddia soruşturuluyor

Kolalı içecekler kanserojen mi?
07 Mart 2012 Çarşamba 08:31 tarihinde eklendi, 1.204 kez okundu.

 

ABD’de bulunan tüketici hakları derneği ‘Kamu Yararına Bilim Merkezi’ (CSPI), dev içecek markalarına savaş açtı.
 
Dernek, içeceklerin rengini vermek için kullanılan karamelin kanserojen olduğunu öne sürdü. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) bir mektup yazan dernek, içeceklere kahverengi rengini vermeye yarayan karamelin, fareler üzerinde yapılan testler sonucunda karaciğer, akciğer ve tiroid kanserlerine yol açtığının ortaya çıktığını söyledi.

Dernek, karameli üretmek için şeker ve amonyağın karıştırılması sonucunda 2-methylimidazole ve 4-methylimidazole adlı kanserojen maddelerin açığa çıktığını belirtti. Bu maddelerin de yüksek miktarda tüketiminin kansere yol açtığı açıklandı. İddiaya göre normalde 340 mililitre kola içerisinde 29 mikrogram bulunması gereken bu maddelerin oranı bazı içeceklerde 138 mikrograma kadar tespit edildi
 
FDA: İçecekler tüketilebilir
Derneğin maddenin yasaklanması talebine yanıt veren FDA konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığını açıkladı. Ancak FDA soruşturma devam ederken tüketicilerin içecekleri tüketebileceğini ve güvenli olduğunu belirtti.  FDA sözcüsü Doug Karas, “Tehlikeli doza ulaşılabilmesi için 1 günde binlerce içecek tüketilmelidir” dedi.
Coca Cola sözcüsü Ben Sheidler ise, “İçeceklerimiz güvenlidir ve her zaman güvenli olmuştur” diye konuştu. Amerikan Meşrubat Derneği de CSPI’nın iddiasına yorum yaptı. Dernek, “Bu bir korkutma taktiği. Yiyecekler ve içeceklerde kullanılan karamel insan sağlığı için güvenlidir” açıklamasını yaptı.

Milliyet