"Köpek balığı eti kansere çare değil"

Üsküdar'da, bir balıkçı yakaladığı köpek balığını tezgahında sergiledikten sonra kansere iyi geldiği iddiasıyla hastalara dağıtacağını söyledi.

14 Kasım 2014 Cuma 17:48 tarihinde eklendi.
Köpek balığı etinin kansere iyi geldiğine dair bilimsel bir sonuç elde edilmediğini söyleyen doktorlar, kanser hastalarının hekimlerin önerdiği yöntemlere yönelmelerini istedi.
 
BİLİMSELLİKTEN UZAK
 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Medical Park Göztepe Hospital'de görevli, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yalçın Çırak, bu iddinın bilimsellikten uzak bir iddia olduğunu söyledi.
 
Çırak şunları söyledi:"Halk arasında, medyada çok duyduğumuz çok dillendirilen bir olay ama bilimsel olarak yaptırılmış büyük çaplı çalışmalarla böyle bir etkinlik ve fayda gösterilemedi. Biz bir maddeyi kullanmak ya da tavsiye etmek için fazut çalışma dediğimiz çok sayıda hastanın katıldığı bilimsel çalışmalar üzerinden sonuçları görürüz ve ondan sonra onları bir ilaç veya tavsiye edilebilir bir ürün olarak, büyük sağlık kuruluşlarının onaylamasından sonra ancak önerilebilir. Bu tamamen kişisel tecrübelere dayanan, bilimsellikten çok uzak olan iddialar diyebiliriz.

Çünkü hücre hatları üzerinde veya vücut dışında denenmiş olabilir, burada etkinliği gösterilmiş olabilir bu maddelerin. Köpek balığında özellikle squalene denen madde. O da kıkırdağında olan bir madde veya karaciğerinde. Ama tabii bu maddenin hücre altlarında faydalılığını göstermiş olması insan vücudunda da kanserli hastalarda da aynı faydalı etkiyi sağlayacağı anlamına gelmiyor.

Bunun için fazut çalışmaların, binlerce hasta üzerinde, çok sayıda hasta üzerinde çalışmanın yapılması gerekir. Maalesef böyle bir sonuçlar elimizde yok. Bu nedenle de bunu öneremeyiz."

DHA