"Kosova ile ilgili görüşmeler uzun ve zor olacak"

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, Kosova sorununun çözümüne yönelik Belgrad ve Priştine arasındaki görüşmelerin "uzun ve zor olacağını" söyledi.

Kosova ile ilgili görüşmeler uzun ve zor olacak
25 Aralık 2012 Salı 19:44 tarihinde eklendi.

 

Başkent Belgrad'daki Sava Kültür Merkezi'nde, Sloga Birleşmiş Sırbistan Sendikaları'nın 5. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Daçiç, Kosova sorununun çözümüne yönelik oluşturulan platformun üç belgeyi kapsadığını, bunlar arasında ilk sırada Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanımamasına yönelik temel prensiplerin yer aldığını, ikinci belgenin Kosovalı Sırplar'ın çıkarlarıyla, son belgeninse Belgrad ve Priştine arasındaki diyaloğun Sırbistan'ın Avrupa entegrasyonuyla ilgili olduğunu söyledi. 
 
Kosova'nın kuzeyindeki sorunun çözümüne yönelik oluşturulan platformun 10 Ocak'a kadar Sırbistan Meclisi'nde kabul edileceğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine Daçiç, bu yöndeki haberleri doğrulamadı. Daçiç, 17 Ocak'ta Brüksel'de Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile yapacağı görüşmede katma değer vergisi ve gümrük konularının gündeme geleceğini belirtti. 
 
"Catherine Ashton ve Haşim Taçi ile 17 Ocak'ta yapacağım görüşme dahi bu hususta karar günü değil. Çünkü diyalog, katılım gerektiren canlı bir süreç" diyen Daçiç, görüşmelerin uzun ve zor olacağını ifade etti. 
 
Gerek kendisinin gerekse Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in neden hala Hırvatistanlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmediğinin sorulması üzerine de Daçiç, Sırbistan açısından bölgesel işbirliğinin hiç olmadığı kadar iyi seviyede olduğunu, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç'le görüşmek için de girişim başlattıklarını bildirdi.