Kripto parada son dakika uyarısı! Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple...

Kripto paralarla ilgili son tahmini geldi. Kripto para borsasında işlem yapan kullanıcılara peş peşe uyarılar geliyor. Kripto para piyasaları hareketli bir dönemden geçiyor. Küresel ekonomik gelişmeler, Kovid-19’un Omicron varyantı, Çinli gayrimenkul devi Evergrande’nin batma riski gibi nedenlerin tetiklediği düşüş yerini toparlanmaya bırakırken, yatırımcılar da tedirgin oldu.

Kripto parada son dakika uyarısı! Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple...
07 Aralık 2021 Salı 09:37 tarihinde eklendi, 8.031 kez okundu.
Kripto para piyasalarında temel belirleyici olan Bitcoin’in düşüşü, altcoinleri de etkiliyor. Bitcoin, 10 Kasım’da 69 bin dolarla rekor kırarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, birkaç gün içinde yüzde 20’lik sert düşüşle 41 bin doları gördü.
 
Cumartesi günü yaşanan düşüşte 400 bin yatırımcının taşıdığı 2.5 milyar dolarlık kripto para pozisyonu tasfiye oldu. Kripto paraların toplam piyasa değeri yüzde 30 düşüşle 1.82 trilyon dolara geriledi. Evergrande’nin batma riskinin artması, şirket yetkililerinin hükümet tarafından çağrılması satış pozisyonlarını tetikledi.
 
Daha düşer mi?
 
Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, piyasanın geçen haftaki sert ve iki haneli düşüşünün ardından toparlanmaya çalıştığını belirterek, “Düşüşün ardından Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’in kripto paralardaki oynaklığa işaret ederek, regülasyon söylemlerinde bulunması kripto para fiyatlamalarında yükselişe geçilmesine neden oldu. Dip arayışında olan piyasanın korku endeksindeki düşüş ve makro piyasaların geneli bir miktar daha düşüş olabileceği, Ethereum’un 3.900 dolar seviyesini aşağı kırması ile bu düşüşe önderlik edebileceği ve yüzde 10’luk aşağı yönlü bir marjının olduğuna işaret ediyor. Fakat yatırım yapmak isteyen yatırımcılar dip seviyesi aramak yerine, geniş aralıklarla ortalama maliyet oluşturarak Bitcoin’in 40.000 dolar bandında olduğu seviyelerden kendilerine kripto para sepeti yapabilirler. Uzun vadeli yatırımlarda kripto paraların kazancı göz önünde bulundurulduğunda bu seviyelerden maliyet oluşturmak ve 35.000 doların aşağısına zarar durdur yerleştirmek, ileriki vadede yükselişlerin değerlendirilmesine, olası düşüşlerde de zararın sınırlandırılmasına neden olabilir. Alım için aceleci olmadan, maliyet yapma stratejisi ile devam edilebilir" değerlendirmesini yaptı.
 
 
Batan kişi çok
 
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, derin düşüşün devam etmeyeceğini düşündüğünü kaydederek, şöyle konuştu:
 
“Yurtdışında 19-20 Aralık civarlarında Noel tatili var, o tarihe kadar bu seviyelerde seyreder. Ben bu hareketleri piyasada büyük balina denilen büyük yatırımcılara bağlıyorum. Piyasanın büyük kısmını elde tutuyorlar. Yüksekten satıp düşükten topluyorlar. O arada olan küçük yatırımcılara oluyor. Bilmeden işlem yaptığı için bu piyasalarda Türkiye’den çok kişi batıyor. Para kazanan da var ama zor bir piyasa, kimse borç alarak, kredi çekerek yatırım yapmasın.”
 
Dikkatli olunması gereken bir süreç
 
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Mehmet Bülent Deniz, kripto para alım satımı ile para kazanmak isteyenlerin çok dikkatli olmaları gereken bir süreç yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
 
“Küresel ekonominin parametrelerindeki ani değişimler, diğer yandan kripto para piyasasının hukuk içinde konuşlandırılamaması nedeniyle kripto paraya yatırım yapmayı düşünen tüketicilerin bu kararlarını gözden geçirmelerini öneriyoruz. Kripto para borsası, küresel ekonominin parametrelerine hatta bu sektördeki büyük oyuncuların bir tweet mesajına dahi çok duyarlı. Bu parametre değişikliklerini yakından izleme olanağı olmayan kişilerin yatırım yapmaları hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir. Daha önemlisi hemen hemen bütün ülkeler bakımından hukuk düzeni içinde yer almayan ve hukuksal koruma altında olmayan bu sektörde bulunan bir kısım şirketlerin saadet zinciri şeklinde yapılanma içine girdikleri, zincirin bir yerde koptuğu görülmektedir.” (Milliyet-Hanife Baş)