"Krizin politik yoldan çözümü mümkün"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre 2 Konferansı için 25 Kasım'da tarih açıklamayı umud ettiğini söyledi.

Krizin politik yoldan çözümü mümkün
18 Kasım 2013 Pazartesi 21:03 tarihinde eklendi.

Konferans’ın yapılabilmesi için yoğun çaba sarf eden Genel Sekreter, Litvanya gezisi sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar EsAd ile telefonla görüştüğünü açıkladı.

Ban Ki-mun, Cenevre 2 Konferansı için şuan bir tarih veremeyeceğini ancak Aralık ayının ortalarına kadar bu toplantının yapılmasını arzu ettiğini ifade etti. Ban, "Hedefimiz Aralık ayı ortasında olması. Bu ayın 25’in de Lakhdar İbrahimi Rusya Federasyonu ve ABD ile üçlü bir toplantı yapacak. Bu toplantının ardından bir tarih açıklayabilmeyi umut ediyorum." şeklinde konuştu.

Suriye Devlet Başkanı ile görüşmesinin içeriği hakkında bilgi veren Ban, EsAd’A ülkede yaşanan krizin ancak politik yoldan çözümünün mümkün olduğunu ilettiğini duyurdu. Suriye’de hergün milyonlarca insanın acı çektiğine işaret eden Ban, "Bu sabah Başkan (EsAd) ile görüştüm. Suriye insanı tarafından yazılan bu değişim isteği ve kavganın ancak siyasi yoldan çözümünün mümkün olduğunu, birkez daha kendisine güçlü şekilde ifade ettim." dedi.

Cenevre görüşmesinin tarihi konusunda bir gazetcinin sorusuna Ban, "Uluslararası bu toplantının bizzat düzenleyicisi benim ve bu konuda kesin bir tarih belirlendiğinde de açıklayacağım." diye konuştu.


CİHAN