Kur'an-ı Kerim nasıl olacak?

Yeni eğitim-öğretim sisteminde seçmeli olarak okutulacak Kur'an-ı Kerim dersinde öğrencilerin ezber yapmaya zorlanması yerine kendi istekleriyle bunu bir ihtiyaç olarak görmeleri için çaba sarf ediliyor.

Kuran-ı Kerim nasıl olacak?
06 Ekim 2012 Cumartesi 12:00 tarihinde eklendi, 2.056 kez okundu.

 

Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıfların ve ortaöğretim 9. sınıfların Kur'an-ı Kerim derslerinin öğretim materyali hazırlandı. 
     
Ders tüm sınıflarda ''Kur'an-ı Kerim'i Tanıyalım'' ünitesiyle başlıyor. Bu bölümde Kur'an-ı Kerim'in niçin okunması gerektiği, Kur'an sevgisi, Kur'an kıssalarını öğrenme, sureleri tanıma, kavramları ve duaları öğrenme gibi konular ele alınıyor. 
     
Kur'an-ı Kerim'i Okumaya Giriş adlı 2. ünitede ise harfler ve özellikleri, okunuşları, yazılışları gibi ayrıntılar anlatılıyor. Kur'an-ı Kerim'i anlayarak okumanın amacı, ezberlemenin ilke ve yöntemleri ile birlikte Kur'an-ı Kerim'de yer alan dualar ve anlamları işleniyor. Derste, İhlas, Kevser, Fatiha ve Ayet-el-kürsi sureleri ve anlamları öğretiliyor. 
     
Kur'an-ı Kerim'i anlamaya yönelik çalışmalarda öğrenciler Kur'an-ı Kerim'in mealini okumaya, kullanmaya, ayet mealleri arasında bağ kurmaya özendiriliyor. Kur'an-ı Kerim okurken hatalı okumaların önlenmesi için ezberlenecek ayet ve sureler, öğrencilere telaffuzu düzgün hafızlardan dinletilebilecek. 
     
Öğretim materyalinde harfleri öğretirken öğrencilerin zorlanmaları göz önüne alınarak kolaylaştırıcı ve Kur'an öğrenmeyi sevdirici bir yol izleniyor. Koro halinde harflerin seslendirilmesi yapılarak öğrencilerin katılımı sağlanıyor. 
     
Öte yandan materyalde yer alan ''not edelim'' bölümleriyle Kur'an-ı Kerim'deki yeri itibarıyla Fatiha suresinin ilk ve aynı zamanda bütün olarak bir defada indirilen ilk sure olduğu ya da en uzun surenin Bakara, en kısa surenin ise Kevser olduğu gibi bilgiler yer alıyor. 
     
Surelerin tanıtıldığı bölümde ise o surenin adından ayet sayısına, Kur'an-ı Kerim'deki yerinden iniş zamanına kadar birçok ayrıntılı bilgi veriliyor. 

Öğrenciler ezbere zorlanmamalı- 
     
Editörün notunda ise İslam'ın yaşanmasının Kur'an-ı Kerim'in hem lafız hem de anlam yönüyle öğrenilmesine bağlı olduğu belirtiliyor. 
     
Birçok ibadetin ayrılmaz unsuru Kur'an-ı Kerim'in dilinin Arapça olduğu anımsatılan notta başta namaz olmak üzere ibadetlerin istenilen şekilde yerine getirilmesi ve dini merasimlerin yapılabilmesi için Kur'an-ı Kerim'in tecvid kurallarına uygun olarak doğru bir şekilde okunması, bazı sure ve ayetlerin ezberlenmesi gerektiği ifade ediliyor. 
     
Kur'an-ı Kerim'in okunup anlaşılması için gönderilen bir kitap olduğu vurgulanan notta, dersin öğretim programıyla öğrencilerin Kur'an-ı Kerim'in hayattaki yerini fark etmeleri, onu severek doğru ve güzel okumaları, bazı sure ve ayetleri kurallarına uygun olarak ezberlemeye istekli olmaları, onun içeriği hakkında bilgi sahibi olup Kur'an-ı Kerim'e sevgiyle bağlanmalarının amaçlandığına işaret ediliyor. 
     
Öğrencilerin telaffuz ve güzel okuma becerilerinin birbirinden farklı olacağı ve kişisel farklılıkların her zaman göz önünde tutulması gerektiğine vurgu yapılan notta zorlaştırıcı değil, Kur'an okumayı sevdirmeye dönük bir yöntem izlenmesi gerektiği belirtiliyor. 
     
Notta ayrıca, öğrencilerin ezber yapmaya zorlanmaması, kendi istekleriyle bunu bir ihtiyaç olarak görmeleri için çaba sarf edilmesi ve sınıf içerisinde ezber zorluğu çeken öğrencilerin özel olarak motive edilmesi gerektiği anlatılıyor.