"Mali'deki durum endişe verici"

İngiltere'nin Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Simmonds, Mali’nin ‘terörist cennetine’ dönüşebileceği uyarısında bulunarak, ülkedeki durumun ‘endişe verici’ olduğunu belirtti.

15 Ocak 2013 Salı 21:39 tarihinde eklendi.

 

Mecliste milletvekillerine açıklama yapan Simmonds, İngiltere’nin Mali operasyonunda Fransız askeri güçlerine “sınırlı destek” vereceğini vurguladı. Mali’deki durumun İngiltere için ‘ciddi endişe verici’ olduğunu belirten İngiliz Bakan, “Bu ülkenin terörist cenneti haline gelmesine göz yummak, ülkemizin çıkarlarına terstir.” diye konuştu.
 
İngiltere hükümeti, Mali operasyonunda Fransa’ya sadece lojistik destek vereceklerini bildirmiş ve bu kapsamda 2 kargo uçağı göndermişti. Meydana gelen teknik arıza sebebiyle kargo uçaklarından birisinin Mali’ye gecikmeli olarak gittiği kaydedildi.
 
İngiltere Başbakan David Cameron, BBC Radyo 4’e yaptığı açıklamada ise Fransa ile istihbarat paylaşımı da yapabileceğini belirterek, “Ülkenin kuzeyini kontrol altına almış ve El Kaide ile birlikte hareket eden çok tehlikeli bir İslami rejim var karşımızda. Bu grup ülkenin güneyini de tehdit ediyor ve biz bu konuda Fransa’nın aldığı önlemi desteliyoruz.” dedi.
 
Fransa, geçtiğimiz Cuma gününden bu yana Mali hükümetine yardım için ülkedeki muhalifleri bombalıyor. Fransa’nın talebi doğrultusunda dün acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri Mali askeri operasyonuna tam destek vermişti.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Fransa’nın yaptığı askeri operasyonlar umarım, Mali’nin anayasal düzeni ve toprak bütünlüğünü tekrar kazanmasına yardımcı olur.” şeklinde düşüncesini dile getirmişti.

CİHAN