Mars delindi!

NASA, Curiosity (Meraklı) adlı uzay aracının Mars’taki kayaların analizi için ilk kez delme işlemi yaptığını açıkladı.

Mars delindi!
10 Şubat 2013 Pazar 09:55 tarihinde eklendi.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri kızıl gezegende bulunan Meraklı, bu gezegende yaşam izi arıyor. Uzay aracının gezgendeki 6 ayında gerçekleşen işlem için iki haftalık bir hazırlık değerlendirilmesi yapıldı. Hedef kayanın seçilmesinin ardından harekete geçen NASA’lı bilim adamları kaya üzerinde iki adet küçük delik açtı. 

 
Önümüzdeki birkaç gün içerisinde uzay aracı kontrol ekibinin deliklerden çıkan kum halindeki örneği Meraklı’nın iç bölümüne ulaştırmak için çalışacağı bildirildi. NASA yetkilileri Meraklı’nın özel haznesindeki laboratuvar cihazları sayesinde bu örnekleri inceleme şansı olduğunu ifade etti.
 
Yaşanan gelişmeyi eşine rastlanmadık bir durum olarak niteleyen NASA’lı uzmanlar tarihte ilk defa insan yapımı bir robotun Mars yüzeyinde delik açarak örnek topladığını ifade etti. Çalışmanın başındaki bilim adamlarından John Grotizinger yaptığı açıklamada son gelişmenin ağustos ayından beri devam eden Meraklı projesinin en büyük başarısı olduğunu söyledi.
 
Üzerindeki 10 farklı özel ekipman ve 17 kamerası bulunan Meraklı’nın Mars macerasının yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor.ABD’Lİ uzmanların 20 yılı aşkın çalışmalarının sonucu olan biyonik göz görme engelli insanlar için umut vaat ediyor. Kaliforniyalı Second Sight araştırma şirketinin geliştirdiği Argus II Retinal Prosthesis System, ABD Gıda ve İlaç Yönetimi’nden (FDA) onay bekliyor. Avrupa’da 2011’de kullanımına onay verilen lens ve gözlükten oluşan ikili, özellikle gece körlüğü hastalığı olanlar için büyük bir umut. Bu hastalık küçük yaşlarda fazla belirgin olmamakla birlikte ilerleyen yaşlarda körlüğe kadar gidebiliyor.
 
Argus II protezi, algılanamayan ışık ve karanlığı retinaya iletiyor. Kameralı gözlük ise nesneyi bilgisayara aktarıyor. Bu şekilde bilgiler wirelessla lense gönderilerek beynin şekilleri algılamasına yardım ediyor.

CİHAN