Merkel şok içinde

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 8 Türk ile 1 Yunanlının öldürülmesiyle ilgili olarak, vahşetin boyutlarının şok edici olduğunu söyledi.

Merkel şok içinde
23 Kasım 2011 Çarşamba 15:48 tarihinde eklendi.

 

Merkel, bugün Federal Meclis'te yapılan bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, söz konusu cinayetlerdeki nefret ve yabancı düşmanlığı boyutunun kendilerini sarstığını belirterek, "Cinayetlerin boyutuyla ilgili haberler şok edici" dedi. 
     
Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Yunus Turgut, İsmail Yaşar, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat ve Theodoros Boulgarides ile öldürülen kadın polis Michele Kiesewetter'in isimlerini tek tek anan Merkel, kurbanların yakınlarının acılarını paylaştığını, bu vahşi cinayetlerin tümüyle aydınlatılmasının hükümetin görevi olduğunu ifade etti. 
     
Bu ailelerin desteklenmesi gerektiğini, bu nedenle Adalet Bakanı'nın, ailelere tazminat ödemesini de takdir ettiğini kaydeden Merkel, Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un bu akşam kurbanların bazı yakınlarını Bellevue Sarayı'nda kabul edecek olmasının da tüm Alman halkının dayanışmasını göstermesi açısından önemli bir işaret olduğunu söyledi. 
     
Böyle bir aşırı sağcı hücrenin bugüne kadar fark edilmeden faaliyet göstermiş olmasının benzersiz olduğunu, araştırmalar sonucunda ilk elde edilen sonuçların bile sadece kendisini değil, herkesi çok endişelendirdiğini belirten Merkel, bu olayların ülkedeki vatandaşları şok ettiği gibi, dünyadaki diğer insanların bakış açısını da değiştirdiğini ifade etti. 
     
Güvenlik makamlarının yapmış olduğu bir dizi hatadan dolayı, bazı ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduklarını kaydeden Merkel, aşırı sağcı partilerin yasaklanması gibi zor bir konuyu da incelediklerini söyledi.