Merkel'den Türkiye'ye sıcak mesajlar

Almanya Şansolyesi Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak "Ahde vefalıyız ancak, gelişmeler bekliyoruz." dedi.

Merkelden Türkiyeye sıcak mesajlar
25 Haziran 2013 Salı 08:29 tarihinde eklendi.

Berlin’de Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası 9. Olağan Genel Kurulu kapanış toplantısına katılan Almanya Şansolyesi Angela Merkel konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak "Ahde vefalıyız ancak gelişmeler bekliyoruz" dedi. İlişkilerin daha da yoğunlaştırılmasını isteyen Merkel, ekonomik işbirliklerin bu konuda çok yardımcı olduğunu belirtti. Merkel, "Türkiye'nin son derece iddialı altyapı çalışmaları bizi sevindiriyor. Alman şirketleri de tecrübeleriyle bu konuda Türk şirketlerine yardımcı oluyor." dedi.

MERKEL: ÜYELİK MÜZAKERELERİ İÇİN ŞU ANDA OLANLARI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Türkiye'de yaşanan olayları takip etmelerine neden olarak iki ülke arasında var olan bağları gösteren Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile şimdiye kadar birçok konuyu ele aldıklarını vurguladı. "Her zaman aynı düşüncede olmuyoruz ama diyalogumuz hep devam ediyor" ifadesini kullanan Merkel, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın 10 yıldır Türkiye ile Almanya arasında önemli bir aracı görevi ifa ettiğini belirtti. Merkel, iki ülke arasında 2009 krizinden sonra ticaret hacminin hep geliştiğini ve 32 milyar avroya ulaştığını vurguladı.

Türkiye'de güçlü bir sivil toplum bulunmasının son derce önemli olduğunu ifade eden Angela Merkel, "Yaşananların tehdit değil, zenginlik olarak görülmesi gerekir. Almanya'da da bu tartışmalar oldu ama bunlardan hep daha güçlü çıktık. Bazı görüntülerin beni ürküttüğünü söylemiştim, bunların çözümü için diyalog ön planda olmalı. Üyelik müzakereleri için şu anda olanları görmezden gelemeyiz. Bir sonraki ricam, Ankara Protokolü'nde adım atmalıyız, bu en inatçı engel." diye konuştu.

Merkel işadamlarının ısrarla gündeme getirdiği vize konusunu ise İçişleri Bakanı ile görüşeçeğini belirtmekle yetindi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değindi. Karslıoğlu, Merkel'den vize konusuyla ilgilenmesini istedi. Karslıoğlu ayrıca Türkiye'deki olayların Alman kamuoyunda abartılı bir şekilde gösterildiğini belirtti. Büyükelçi bu olayların Türkiye'de demokratik hakların ne kadar kullanıldığını gösterdiğine de dikkati çekti.

ROLF KÖNİGS: TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ OLMALIDIR

Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası yeni Başkanı Rolf Königs ise konuşmasına "Geleceği daha iyi inşaa etmek istiyoruz" diyerek başladı. Türkiye’nin tam bir AB üyesi olması gerektiğini belirten Köniğs, Almanya'nın hala Türk işadamlarına vize uygulamasını bir skandal olarak nitelendirdi. Königs, "Bizim işimiz siyaset değil, bizim iş yapmamız gerekiyor. Bu durumda diğer konular kendiliğinden hallolacaktır." dedi.

Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası yeni Başkanı Rolf Königs Cihan'a yaptığı açıklamada ise Türkiye'nin AB alınmamasını anlayamadığını ve bunu uzun bir süreden beri söylediğini belirterek şunları ifade etti: "Ben Türkiye’nin tam bir AB üyesi olması taraftarıyım. Ben imtiyazlı üyeliğe karşıyım. Bu ne tam ne de yarım. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmalıdır. Ben bu durumu da anlamıyorum. İlk başta 15 tane AB üyesi vardı. Bugüne kadar 12 ülke daha eklendi. Neden bizler yeni aramıza katılacak ülkeler için AB olarak farklı kriterler uygulamaya çalışıyoruz. Türkiye’nin çok net yapması gereken görevleri var. Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirmesi gerekiyor. Orada çok net bir şekilde Türkiye’nin yerine getirmesi gerekenler yazıyor. Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni yavaş veya hızlı yerine getirmesi Türkiye’nin elindedir. Orada hızlı veya yavaş olmasına Türkiye karar verir. Türkiye’nin tam bir AB üyesi olması gerekiyor. Politika değil iş yapacağız. Bu durumda bizim diğer konuları çözmemiz için yeterli olacağını ümit ediyorum.

Vize çok net bir şekilde ticaretimiz için bir engeldir. Böyle bir şeyin kesinlikle olmaması gerekiyor. Bu bir skandal. Bu durumun sona ermesi gerekiyor."


CİHAN