Merkür’e ilk uzay aracı

NASA, dünyaya 155 milyon kilometre uzaktaki Merkür’e ilk uzay aracını gönderdi

Merküre ilk uzay aracı
19 Mart 2011 Cumartesi 09:47 tarihinde eklendi, 2.104 kez okundu.

 

Amerikan sondası Messenger, güneşe en yakın gezegen Merkür’ün (Utarit) yörüngesine yerleştirilen ilk uzay aracı oldu. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) açıklamasına göre, Messenger TSİ 04.00’e doğru bir yıl yörüngesinde kalacağı güneş sisteminin en sıcak gezegeninin çevresinde dönmeye başladı. NASA’nın 2004 yılı Ağustos ayında uzaya fırlattığı Messenger, Venüs ve Merkür’ün birçok kez yakınlarına kadar gelmiş, ancak hiç bu gezegenlerin yörüngesine oturmamıştı. 
 
300 derece sıcaklık
 
Amerikan uzay aracının cihazları 23 Mart’ta aktive edilecek ve 4 Nisan’dan itibaren bilimsel çalışma aşamasına geçecek. Merkür etrafındaki turunu 12 saatte ve 200 km irtifanın altında tamamlayacak Messenger, güneşten 46 milyon km, Dünya’dan 155 milyon km uzakta bulunacak ve kutupları hariç gezegenin yüzeyinin tamamına yakınını gözlemleyebilecek. Fırlatılmasından bu yana 8 milyar km’den fazla yol kateden uzay aracı, aralarında bir görüntüleme sistemi ve çok sayıda bilimsel cihaz taşıyor.
 
Merkür’ün Güneş’e en yakın gezegen olması, Güneş’in şiddetli çekim gücü, aşırı sıcaklık ve yüksek radyasyon nedeniyle zor bir görevde bulunan Messenger, bu gezegene 3. ve son ziyaretini 2009 sonunda yapmıştı. Güneş’e yakınlığı dolayısıyla kavrulan Merkür’e ziyareti sırasında koruyucu kalkanın altında bulunan Messenger uzay aracı, 300 dereceyi aşan bir sıcaklıkla karşı karşıya bulunuyor.