Mısır'da Mursi için kritik gün

Mısır'da Dışişleri Bakanı, Mursi'nin 2 sözcüsü ve hükümet sözcüsü istifa etti. Mursi direnme mesajı verirken ordunun yol haritası belli oldu.

Mısırda Mursi için kritik gün
03 Temmuz 2013 Çarşamba 09:02 tarihinde eklendi.
Mısır ’da muhalefetin isyan ettiği Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ardı ardına gelen istifalarla sarsılırken önceki gün iktidar ve muhalefete çözüm bulunması için 48 saat süre veren ordunun müdahale planı belli olduğu öne sürüldü.
 
Reuters’ın Askeri Yüksek Konseyi’ndeki kaynaklara dayandırdığı iddiaya göre bugün itibariyle Mursi ve muhalifler uzlaşmazsa ordu, anayasayı askıya alıp parlamentoyu feshedecek. Başka kaynaklar da dün Mursi ve Başbakan Hişam Kandil’le görüşen Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi’nin hükümet kuracağını iddia etti. Beri tarafta Turizm, Çevre, İletişim ve Hukuk İşleri bakanlarının ardından Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ın yanı sıra 5 aydır cumhurbaşkanlığı sözcülüğü yapan Ömer Amir ve Ehab Fehmi ile hükümet sözcüsü Ala el Hadidi istifalarını sundu. Hadidi’nin ‘halkın talebine destek’ için istifa ettiği, Amir ve Fehmi’nin Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevlerine dönmeyi istediği belirtildi. Ayrıca Kandil’in de istediği an uygulamaya sokması için Mursi’ye istifasını ilettiği öne sürüldü. 
 
‘Şehadete hazır olun’ 
Cumhurbaşkanlığı da ordunun muhtırasını reddetti: “Ordu bu açıklamayı Mursi’ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern devletin tesisi, şanlı 2011 devriminin en önemli kazanımıdır. Mısır hangi şartta olursa olsun geri adıma tüm gücüyle direnecektir. Görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol demokrasi.” Müslüman Kardeşler’in liderlerinden Muhammed Baltacı ise halka darbeye karşı şehit olmaya hazır olmaları çağrısında bulundu. Selefi Nur Partisi de krizi aşmak için 3 öneri sundu: Erken seçim tarihi ilanı, bağımsız kişilerden oluşacak teknokrat hükümetinin kurulması ve Anayasa değişiklik tekliflerini araştıracak komisyonun oluşturulması. 
 
Ordunun açıklamasının ‘tüm tarafları hızlı çözüme zorlamayı’ amaçladığını ve darbenin hedeflenmediğini savunan muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi ‘darbenin desteklenmeyeceğini’ açıklayıp ordunun siyasete karışmak istemediği iddiasına güvenildiğini açıkladı. Muhaliflerin diğer çatı örgütü ‘30 Haziran Cephesi’ de geçiş sürecini müzakerede kendilerini Muhammed el Baradey’in temsil edeceğini açıkladı. Orduya destek ise polisten geldi. İçişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: “Polis teşkilatı, ulusal güvenlik ile halkın menfaati için ordunun açıklamalarıyla tam dayanışma içinde olduğunu ilan eder.” 
Mursi’ye istifası için dün 17.00’ye kadar süre veren muhalefetin çağrısı üzerine başkent Kahire olmak üzere İskenderiye, Süveyş, Port Said ve Zagazig’de halk sokakları doldurdu. 
 
Hüsnü Mübarek de cezaevinden isyanı ‘değerlendirdi.’ El Masri el Yevm’in iddiasına göre Mübarek oğulları Cemal ve Alaa ile konuşurken “Mursi’ye karşı sokağa çıkanların sayısı bana karşı çıkanlardan fazla. Ben Mısır için Mursi’den daha iyi bir liderdim” dedi. 
 
Obama: Demokrasi seçim değildir
ABD Başkanı Barack Obama önceki gün Mursi’yi arayıp ‘ göstericilerin taleplerine yanıt vermesi’ çağrısında bulundu. Beyaz Saray şu açıklamayı yaptı: “Obama, ABD’nin demokratik sürece bağlı olduğunu ve hiçbir parti ya da grubu desteklemediğini söyledi. Başkan, demokrasinin sadece seçim olmadığını vurguladı. Demokrasinin, ülke çapındaki göstericiler dâhil, tüm halkın sesinin duyulmasını ve hükümette temsilini sağlamak olduğunu belirtti. Obama, Mursi’yi duyarlı olduğunu göstermesi için adımlar atmaya teşvik etti, krizin ancak politik süreçle çözülebileceğini vurguladı ve geleceklerine sadece halkın karar verebileceğini yineledi.” BM de Kahire’den ‘hukuk ve barışçıl gösteri hakkına saygı’ talep edip kadınlara yönelik saldırılara dikkat çekti. 
 
Mursi azletti yargı iade etti
Mısır Temyiz Mahkemesi, İstinaf Mahkemesi’nin kararını onayarak Cumhurbaşkanı Mursi tarafından kasımda göreve getirilen Başsavcı Talat Abdullah’ın görevini düşürdü. Mursi’nin, kendi yayımladığı bir kararnameye dayanarak Başsavcı Abdülmecid Mahmud’un yerine getirdiği Abdullah’ın ataması usulen geçersiz sayıldı. Abdullah, Mahmud’un göreve iadesi için “Yargı kararına saygılıyım” demekle yetindi. Mursi’nin azledip Vatikan’a büyükelçi atadığı Mübarek döneminin başsavcısı Mahmud, Mübarek’in devrildiği isyan sırasındaki protestolara ilişkin davalarda güvenlik görevlilerini aklamakla suçlanmıştı. Mursi’nin, Mahmud’u görevden alması, yargıya müdahale olarak yorumlanmıştı. Abdullah da Mursi’yi eleştirenleri mahkûm etmek ve insan hakları ihlallerine göz yummakla suçlanmıştı. 
 
İhvan’a BAE’de ağır darbe
Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarı isyanla yüzleşirken örgüte bir darbe de Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) geldi. Müslüman Kardeşler üyesi 69 kişi ‘hükümeti devirmeye teşebbüs etmek’ suçundan ağır hapis cezalarına çarptırıldı. 94 sanıktan 8’ine 15’er yıl, 56’sına 10’ar yıl, 5’ine 7’şer yıl hapis cezası verildi. Ras el Hayme Emirliği’ni elinde bulunduran aileden Sultan Bin Kayid el Kasımi, eski Hukukçular Birliği Başkanı Muhammed el Mansuri, insan hakları avukatı Muhammed el Roken ve Selam el Şehhi de 10’ar yıl hapis alanlar arasında. Sanıkların yasaklı Müslüman Kardeşler’in BAE kanadı Islah hareketiyle ilişkili olduğu belirtildi. 4 Mart’taki ilk duruşmada 13’ü kadın 25 sanık kefaletle bırakılmıştı. İnsan hakları örgütleri ise sanıklara gözaltında işkence yapıldığını kaydetti. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu de duruşmalara yabancı gözlemcilerin alınmamasını kınadı.

Radikal