"Müsaade edersek yazıklar olsun"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry kimyasal silah normlarının Esed rejimine kadar sadece Hitler ve Saddam Hüseyin tarafından iki kez ihlal edildiğini vurgulayarak, “Eğer başkalarının bunu yapmaya devam etmesine müsade edersek bize yazıklar olsun.” dedi.

Müsaade edersek yazıklar olsun
04 Eylül 2013 Çarşamba 23:36 tarihinde eklendi.

ABD Kongresi’nde Suriye’ye askeri müdahale oturumları devam ediyor. Dün Senato Dış İlişkier Komitesi’nde konuşan Dışişleri Bakanı John Kerry bugün ise Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Kongre üyelerinin sorularını cevaplıyor.

Kerry dünkü oturuma göre benzer bir konuşma yaptı ancak Komite üyelerinden Kongre Üyesi Jeff Duncan’ın Bingazi saldırısı ilişkili bir soru sorması üzerine oturumda gergin anlar yaşandı.

Sorudan rahatsız olduğu görülen Kerry, cevap verdiği sırada Kongre üyesinin araya girmesine sinirlenerek “Bitiriyorum Kongre üyesi” diye Duncan’ı susturdu.

Kerry, “Biz burada kimyasal saldırıdan dolayı hayatını kaybeden insanlardan bahsediyoruz siz ise öfkeli biçimde Bingazi’den bahsediyorsunuz.” dedi. Kongre üyesi Duncan ise tekrar araya girerek söz konusu olan Amerikalıların hayatı olduğunu ve dikkatli hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.

"ÇOK DİKKATLİ HAREKET EDİYORUZ"

Bunun üzerine Kerry, “Biz dikkatli hareket ediyoruz. Çok dikkatli hareket ediyoruz. ABD Başkanı sessiz kalmakla suçlandı, çünkü yeterli kanıtların elde edilmesi ve durumun düzgün bir şekilde işlemesini istiyordu.” dedi. Kerry şöyle devam etti: “Amerika’daki birçok insanın bunun yapılmasını istemediğini düşünüyorum. Biz de bunu yapmak istemiyoruz.

Bu yüzden Başkan Obama ‘karaya asker çıkarılmayacak’ dedi. Bu Suriye’deki sivil savaşa müdahil olmakla ilgili değil. Bu vatandaşlarına kimyasal silah saldırısı yapan kişilerin cezasız kalmayacağı prensiplerini yerine getirmekle ilgili. Ve eğer buna oy vermez isek Esed cezasız kaldığı yorumuna varacak ve istediği gün bunu tekrar yapmakta özgür olacak. İşte bununla ilgili. Tabii ki Suriye’deki sivil savaşa müdahil olmakla ilgili değil.”


CİHAN