Norveç'te terör alarmı

Norveç ordusunda terör alarmı verildi. Ülke çapındaki tüm askeri kışlalarda ve askeriyeye ait binalarda en üst düzeyde güvenlik önlemi alındı.

Norveçte terör alarmı
08 Şubat 2013 Cuma 11:48 tarihinde eklendi.

 

Kraliyet sarayının muhafız alayı da alarma geçirildi. Güvenlik önlemlerinin Breivik’in saldırılarından sonra alınan en büyük ve kapsamlı güvenlik önlemi olduğu bildirildi. Genel Kurmay Başkanlığı ise güvenlik önlemlerinin neden arttırıldığını açıklamadı.

Orduda alınan önlemlere karşılık, emniyet teşkilatı ülkede terör saldırıları konusunda artan bir riziko bulunmadığını açıkladı. Askeri alanlara giren araçlar, askerler ve siviller çok sıkı kontrolden geçmeye başladı. Askerliğini yapan gençlerin askerlik belgelerini görünür şekilde taşımaları istendi. Norveç Ordusu Sözcüsü Üst Teğmen Bent İvan Myhre yaptığı açıklamada “şu anda genel tehlikelere karşı alınan bir önlem var. Terör saldırısı ihtimaline karşı önceden planlanmış tedbirleri aldık. Perşembe günü saat 14.00’den itibaren alarm derecesini A’ya (kırmızı) çıkardık. Daha sonra düşer mi bilemem. Bir askeri alanın yanından geçerken aldığımız olağanüstü güvenlik tedbirlerinin farkına varılmaz”dedi.
 
PST: TEHLİKE YOK
 
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı gizli servis PST, olağanüstü güvenlik tedbiri alacak bir durumun söz konusu olmadığını, poliste durumun normal olduğunu açıkladı.

PST Sözcüsü Trond Hugubakken, “Ordumuz alınan ekstra güvenlik önlemleri konusunda bizi bilgilendirdi. Ancak bizim de güvenlik önlemlerini arttırmamız için bir neden yok. Ülkede bir terör saldırısı rizikosu mevcut değil”dedi. Sosyal Demokrat İşçi Partili Adalet Bakanı Grete Faremo orduda kırmızı alarm verildiğine dair kendisinin bilgilendirildiğini ancak nedeninin açıklanmadığını belirterek “orduda kırmızı alarm verildiğini biliyoruz ama neden polis güvenlik önlemlerini arttırma ihtiyacı duymadı anlayamadık. Bu bize biraz tuhaf geldi. Ama ordunun bir bilgisi vardır”dedi. Parlameto Savunma Komisyonu Başkanı Maria Eriksen Soreide de kendisine ordudaki alarmın neden verildiği konusunda bilgi verilmediğini söyledi. Norveç ordusundan yapılan açıklamada, güvenlik önlemlerinin, Breivik’in saldırılarının ardından alınan tedbirlerle aynı düzeyde olduğu bildirildi. Alarm nedeni açıklanmadı ancak güvenliğin NATO’ya bağlı gizli servisin isteği üzerine arttırıldığı söyleniyor.

DHA