Obama, Japon lider ile telefonda görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Çin'in yeni lideri Xi Jinping ile görüşmesinin ardından bugün Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi.

Obama, Japon lider ile telefonda görüştü
13 Haziran 2013 Perşembe 12:39 tarihinde eklendi, 1.170 kez okundu.

Beyaz Saray yaptığı yazılı açıklamada, iki liderin Çin liderinin ziyaretini ele aldıklarını ve Doğu Çin Denizi'nde istikrarın sağlanmasının ve diyaloğun devam ettirilmesi konusunda hem fikir oldukları belirtildi. Obama'nın görüşme sırasında Şinzo Abe'ye "Japonya'yı Trans Pasifik Ortaklığı görüşmelerine katılmasını beklediklerine" de vurguladı. İkilinin görüşmesi sırasında Kuzey Kore de gündeme geldi. Beyaz Saray, Obama ve Abe'nin Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programının sonlandırılmasına yönelik olarak yakın çalışmaya devam edeceklerini kaydettiklerini açıkladı.

Japonya ile Çin arasında Doğu Çin Denizi'ndeki takım adalar nedeniyle gerginlik bulunuyor. Tokyo, kontrolündeki Senkaku Adaları'nı kamulaştırmasına Pekin tepki göstermişti. Çin ise Diayou diye isimlendirdiği adaların kendisine ait olduğunu savunuyor. Adaların yeraltı ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğu sanılıyor.


CİHAN