Obama'dan Arakanlı Müslümanlar açılımı

Myanmar'a bir ziyaret gerçekleştiren ABD başkanı Barack Obama sürekli olarak Arakanlı Müslümanların durumuna değindi ve "Myanmar'daki azınlık Arakanlı Müslümanlar dünyanın en çok zulüme uğramış halklarından birisidir" diyerek Myanmar başkanı Thein Sein'e insan hakları konusunda açıkça baskı yaptı.

Obamadan Arakanlı Müslümanlar açılımı
15 Kasım 2014 Cumartesi 09:47 tarihinde eklendi.
 
"Arakanlılara yada herhangi bir dini azınlığa karşı ayrımcılık yapmak uzun bir dönemden geçen Burma'nın olmak istediği ülke tarzı değil" diyen başkan Obama'nın Myanmar'ın eski ismi olan 'Burma' demesi dikkatlerden kaçmadı. Burma ismi sürekli fakirlik ve askeri darbe dönemini hatırlattığı için reformlardan biri olarak ülkenin ismi de değiştirildi ve bugün bildiğimiz ismiyle 'Myanmar' oldu.
 
Myanmar hükümeti ülkede yaklaşık 1,3 milyon kadar Arakanlı olduğunu ancak onların vatandaş olarak kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Hükümet yetkilileri Arakanlıları 'kaçak göçmen' olarak gördüklerini ve onların Myanmarlı değil Bangladeşli olduklarını iddia etti.
Üç günlük gezisinin açılış konuşmansında ismen Arakanlıları Müslümanları anmasa da 'Arakan Eyaletindeki korkunç şiddet' demişti. Son konuşmasında ise diyeceklerini açıkça belirtti.
 
İsmini açıklamak istemeyen bir ABD'li yetkili ise başkan Obama'nın Thein Sein ile yaptığı özel görüşmede defalarca 'Arakan' dediğini ve 2015 seçimleri öncesinde anayasal bir reform yapmaları gerektiğini söylediğini belirtti.

DHA