Öğrencileri Kenter'i anlattı

Müşfik Kenter'in öğrencisi olan tiyatrocular, usta tiyatrocuyu aynı şekilde anıyorlar: 'Önce iyi bir insan olacaksınız, sonra mesleğinizde başarılı olursunuz’ derdi'

Öğrencileri Kenteri anlattı
15 Ağustos 2012 Çarşamba 20:53 tarihinde eklendi, 2.240 kez okundu.

 

Öğrencilerinin aldığı ders: Önce iyi insan olun
 
Müşfik Kenter'in öğrencisi olan tiyatrocular, usta tiyatrocuyu aynı şekilde anıyorlar: 'Önce iyi bir insan olacaksınız, sonra mesleğinizde başarılı olursunuz’ derdi'
 
1932-2012 ~ Müşfik KENTER
 
Hayatını kaybeden usta oyuncu Müşfik Kenter'in anısına...
Müşfik Kenter hayatını kaybetti. Bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören usta tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter yaşamını yitirdi.
 
Müşfik Kenter'in ölümünün ardından tiyatrocular, sinemacılar ve yakın dostları NTV'ye konuştu:
 
'ONA HAYRANLIĞIMIZDAN BU MESLEĞİ SEÇTİK'
 
Hülya Koçyiğit:
 
'Hepimizin başı sağ olsun. Türk tiyatrosu deyince Kenter soyadı hemen yanında yer alır. Türk tiyatrosuna gerçekten çok uzun yıllar emek vermiş büyük dev bir sanatçıydı. Ona olan hayranlığımızdan belki bu mesleği seçtik. Yıldız Hanım’a Allah sabır versin, çok saygıdeğer eşi Kadriye Hanım’a da Allah güç-kuvvet versin diyorum. Çok büyük bir değeri yitirdik. Benim kazanımım, Müşfik Bey’le karşılıklı oynamam. Haberi aldığımda bütün vücudum acıyla sarsıldı. Ailesini düşünemiyorum, Allah sabır versin.'
 
'İYİ BİR İNSANI DA KAYBETTİK'
 
Müjdat Gezen:
 
'Bütün tiyatro severlerin, öğrencilerinin, onu seven herkesin başı sağ olsun. Müşfik Abi’yi çok severdim. Sabah Yıldız Hoca’yla konuştum. Telefonda ağlayınca çok kötü oldum. Doğrusunu söylemek gerekirse bugün-yarın bekleniyordu. Yalnız iyi bir aktörü değil, iyi bir insanı da kaybettik. İkisini bir arada bulmak çok kolay olmuyor. Gerçekten çok üzüntülüyüm.”
Haberin devamı ↓reklam
 
'ONUNLA TİYATRO TUTKUSUNU KAZANDIK'
 
Rutkay Aziz:
 
'Çok değer verdiğim, saydığım, sevdiğim bir meslektaşım, bir büyüğümdü. Kızımın da hocasıydı. Biz o iki kardeşle onları sahnede seyrederek onların tiyatro sevgisini, sevdasını, tutkusunu kazandık. Kolay kolay yeri doldurulamayacak. Büyük bir aktör büyük bir insandı. Büyük üzüntü ve acı içindeyim. Hepimizin başı sağ olsun.”
 
'ÖNCE İYİ BİR İNSAN OLACAKSINIZ DERDİ'
 
Lemi Bilgin:
 
'Hem sanat dünyasının hem Türkiye’nin başı sağ olsun. Müşfik Abi bizim için farklı bir yerde duran biriydi. Müşfik Hoca, Müşfik Ağabey… Hem hocamız, hem çok değerli bir sanat. Her zaman ders aldığımız bir oyuncuydu. Ama en önemli özelliği -hepimize her zaman söylediği gibi- ‘Önce iyi bir insan olacaksınız, sonra mesleğinizde başarılı olursunuz’ derdi. Olağanüstü yeteneğinin yanında o gerçekten nadir bulunan iyi bir insanlardan biriydi. Hayatımız boyunca ondan çok büyük dersler aldık. Ne mutlu ki onunla aynı dönemde aynı mesleği paylaşabilme onuruna sahip olduk.'
 
'ÜZÜNTÜSÜNÜ İÇİNE GÖMERDİ'
 
Ali Poyrazoğlu:
 
'Çok üzüntülüyüm. Çok sevdiğim bir insandı. Dostum, arkadaşım, hocam ve ustamdı. Bir oyunda birlikte çalışmıştık; ‘Oğlum Çiçek Açtı’yı sahneye koymuştuk. Karşılıklı hiç oynamadık ama yıllarca aynı tiyatro sahnesinde çalıştık. Onların tiyatrosunu kiralamıştım. Her gün gördüğüm, sevdiğim, çok saygı duyduğum çok iyi kalpli, çok dost; gençlerden, yeni zihinlerden, yeni bakışlardan, aydınlıktan yana olan; insanın, dünyanın geleceği için derin kaygılar taşıyan ve hep o üzüntüyü içine gömüp gizlemeye çalışan çok hassas çok duygulu bir zihindi. Türk tiyatrosu ve insanlık için çok, çok büyük bir kayıp. İnşallah öğrencileri, bizler, bizden sonrakiler ondan bir şeyler öğrenmiş olanlar onun ruhunun kırıntılarını seyircilere, seyirciler vasıtasıyla da insanlığa geçirmeye devam ederler.”
 
'DESTANSI BİR AKTÖRÜ KAYBETTİK'
 
Halil Ergün:
 
“Biraz önce haber aldım, içim yandı. Türkiye, destansı bir aktörü kaybetti. Onlarca yıla imza atmış bir aktördü. Benim özel olarak hayran olduğum, tiyatro adamı, aktör ve hocaydı. Kendisini hayranlıkla izledim. Film setinde buluştum, onu hayranlıkla izledim. Çok akıllı bir insandı. İlk dublajım sırasında çalıştığım filme geldi. Dilim tutuldu, ellerim titremeye başladı. Konuşamadım. Bu durumu anlayınca geldi bana sarıldı. Beni bu kadar etkileyen bir aktördü. Başımız sağ olsun, bütün rahmetler üstüne olsun.”
 
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise şunları söyledi:
 
'GERÇEK BİR EKOLDÜ'
 
“Hepimizin başı sağ olsun. Gerçekten Türk sanat dünyası için, Türk tiyatrosu için, Türkiye'nin aydınlık düşüncesi için çok önemli bir ismi kaybettik. Çok üzgünüm. Eşiyle dün konuşmuştum. ‘Allah’tan ümit kesilmez’ noktasındaydık ama galiba bugüne kadarmış… En son 26 Mart’ta Adana’da kendisiyle birlikte oldum. Tiyatro festivalinde ‘Yaşam Boyu Onu Ödülü’ takdim etme onurunu erişmiştim. O akşam da çeşitli konularda konuşmuştuk. Üniversite yıllarımdan bu yana izlediğim büyük bir sanatçıydı.
 
Klasik oyunlarla bizi tanıştırdı. Orhan Veli’den, Nazım Hikmet’ten çeşitli uyarlamalarla bizim dünyamızdan yeni sesleri, Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaya çalıştı. Kenter gerçek bir hoca ve bir ekoldü. Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Ahmet Şükran Güngör… Nice önemli oyuncu geçti o sahnelerden. Ben de Yıldız Hanım’a, Kadriye Hanım’a dayanma gücü temenni ediyorum. Sevgili Müşfik Hocamızı rahmetle, sevgiyle ve saygıyla anıyorum.”(ntvmsnbc)