Para tuzağına dikkat! Şöhretin büyüsüne kapılmayın

Kolay yoldan para kazanacağı bir iş yaparak şöhret olmak herkesin hayali. Ancak bu durum dolandırıcılara da kapı aralıyor. Hiç yorulmadan para kazanayım derken elinizdekinden de olmayın.

Para tuzağına dikkat! Şöhretin büyüsüne kapılmayın
18 Ağustos 2019 Pazar 11:05 tarihinde eklendi.
Herkes kolay yoldan para kazanmayı ve şöhret olmayı ister. Ancak şimdilerde bu durum daha da cazibeli hale geldi. Özellikle Instagram gibi sosyal medya uygulamalarından tek bir fotoğrafla binlerce lira kazanan çok takipçili hesaplara herkes özeniyor. Ancak bu durum dolandırıcılara da davetiye çıkarıyor. Kolay para kazanma hevesiyle, elinizdeki paradan da olmamak için haberimizi okuyun...
 
OYUNCULUK AJANSI
 
 Bir dizide ya da reklam filminde oyunculuk yapmak isteyen eğitimli ya da eğitimsiz herkesin bir cast ajansına kayıt olması önemli. Çünkü bir diziye oyuncu seçilirken genellikle bu ajanslara kayıtlı olanlar arasından seçiliyor. Doğru ajansı bulmak için tavsiye alabileceğiniz biri varsa ona danışmayı unutmayın. Eğer yoksa, kendi araştırmanızı mutlaka yapın. Örneğin ajansın bilinirliği ve ünlü isimlerle çalışıp çalışmadığı çok önemli.
 
MODELLİK AJANSI
 
Neredeyse herkes bir ajansa kayıt olabilir. Ajanslara kayıt olmak için fotoğraf ücreti adı altında 150-250 TL talep edilebiliyor. Ancak bu ücreti talep edip size hiç iş bulamayan ajanslar da olabiliyor. Bu nedenle ajansa kayıt olmadan önce mutlaka daha önceki işlerine bakın, kimlerle ve hangi firmalarla çalıştığını inceleyin. Yani gerçekten size iş bulma potansiyeli olup olmadığını araştırın. İşlerden kazanacağınız para ise çok değişken. Örneğin bir işten 200 lira kazanabilirken, bir başka işten 1 günde bir beyaz yakalının aylık maaşını kazanabilirsiniz.
 
FİLM ATÖLYELERİ
 
Herkes ekran önünde olmak istemeyebilir. Bu kişiler için de senaristlik kursları, film atölyeleri mevcut. Atölyede; kameralar ve kamera kullanımı, objektifler, filtreler ve ışık kullanımı, çekim teknikleri, ışık, ses, kurgu, reji, senaryo yazmak gibi dersler veriliyor. Atölye süresince her öğrenciyle kısa film çalışmaları da yapılıyor. Sinema dünyasına adım atmak isteyenlerin bu atölyeler için ortalama 3 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bu atölyeleri seçmeden önce, daha önceki kısa filmlerine, bu filmelerin ödül alıp almadığına bakmanızda fayda var.
 
SOSYAL MEDYA FENOMENİ
 
Son yıllarda Instagram’daki hesaplarını kullanarak para kazanan binlerce sosyal medya fenomeni var. Herkesin yapabileceği bu işle, Instagram’da paylaşılan bir fotoğraftan 10 binlerce lira kazanmak mümkün. Ancak burada da dikkatli olmakta fayda var, fotoğraflarınız yanlış insanların eline geçebilir ya da anlaştığınız marka paranızı vermeyebilir. Sözleşme yapmayı ihmal etmeyin.
 
Sonuçta bir ürünün tanıtımını yapıyorsunuz. Bu durum size de bir sorumluluk yüklüyor. İnsanların sağlığına zarar veren ve risk oluşturan ürünler olup olmadığını inceleyin ki sonra başınız ağrımasın. Fenomen olmak isterken elinizdeki paradan da olmayın. Amerikalı bir genç kadın Instagram fenomeni olmak isterken gezip tozma işini abartınca borç batağına saplanmıştı. Buna da dikkat etmek gerek.
 
PARA TUZAĞINA DİKKAT EDİN!
 
Bugün her köşe başında oyunculuk ya da mankenlik ajansları açılmış durumda. Bunların bazıları para tuzağı. Kayıt parası adı altında binlerce lira toplayan ajanslar var. Üstelik kimisinden 200 TL kimisinden 1000 TL alıyorlar. Ancak parayı aldıktan sonra bir daha aramıyorlar. Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için mutlaka sözleşme imzalayın. Bazı ajanslar ise parayı önceden almak yerine gittiğiniz işlerden aldığınız ücretten kesinti yapıyorlar. Bu durumları önceden fark etmek için sözleşmeyi detaylıca inceleyin. Ayrıca fotoğraflarınızın sizden izinsiz şekilde kullanılmasına da izin vermeyin. (Posta)