Pasifik'te fare operasyonu

Ekvador, dünyanın en zengin biyo çeşitliliğe sahip olan yerlerinden Galapagos Adaları’nı fare tehdidinden kurtarmak için büyük bir temizliğe hazırlanıyor. Tonlarca zehrin kullanılacağı temizlikte, 180 milyon fare öldürülecek.

Pasifikte fare operasyonu
15 Kasım 2012 Perşembe 11:43 tarihinde eklendi, 2.466 kez okundu.

 

Güney Amerika ülkesi Ekvador’un 965 km açığında bulunan Galapagos Adaları, yüz milyonu aşan fare nüfusunun tehdidi altında. Ekvador Hükümeti, adadaki egzotik hayvanlara ait yumurtaları ve yavruları yiyen fareleri imha etmek için, 22 ton özel hazırlanmış zehir kullanacak.
 
Charles Darwin’in evrim teorisi hakkında yaptığı çalışmalarda önemli bir yer tutan 19 adanın temizlenmesi için yapılacak operasyon, adaya dışarıdan gelen davetsiz misafirlerin kökünü kazımayı amaçlıyor.
 
İlk olarak 1684 yılında korsanların ayak bastığı ada, 17’nci yüzyıldan itibaren balina avcılarının ve korsanların uğrak yeri oldu. Gemilerin adaya taşıdığı fareler, bugün adada yaşayan dev kaplumbağaların, kertenkeleleri, şahinleri ve iguanaları tehdit etmeye devam ediyor. Dahası, fareler, adaya özgü hayvanların tükettiği bitki örtüsünü de neredeyse bitirmiş durumda. 
 
FARELER TUZAĞA DÜŞÜRÜLECEK
Ekvador Doğayı Koruma Derneği’nden Juan Carlos Gonzalez, “Fareler Galapagos’taki en büyük sorunlardan biri. Her üç ayda bir çoğalıyorlar ve her şeyi yiyorlar” dedi. Gonzalez, farelere karşı verilen mücadelenin “pahalı ama zorunlu bir savaş olduğunu” söyledi.
 
Adaların zehirleme işlemi yapılacak bölgelerinden Pinzon’da, her metrekareye 10 fare düşüyor. Uzmanlar, zehirleri fareleri çeken ancak adaya özgü hayvanların sevmediği açık mavi renkteki küplere yerleştirerek bırakacak.
 
Pinzon’daki 34 şahin, zehirli fareleri yememeleri için yakalanırken, 40 iguana da koruma altına alındı. Galapagos Ulusal Park Hizmetleri’nden Danny Rueda, öldükten sonra çürümeye başlayacak milyonlarca farenin çevresel bir sorun yaratmayacağını söyledi. Farelere verilen özel zehir, hayvanların sekiz gün içinde kuruyarak tamamen çözülmelerini sağlayacak.
 
Galapagos Adaları, 1978 yılında UNESCO Dünya Mirasları’ndan biri olarak ilan edildi. 2007 yılında, UNESCO adaların turizm, işgalci hayvan türleri ve göçmenlerin tehdidi altında olduğunu açıklamıştı.

NTV