Pilot eğitim simülatör merkezi Çiğli’de hizmete girdi

Dünyanın en gelişmiş ve sayılı pilot eğitim simülatör merkezi, İzmir'in Çiğli ilçesindeki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda hizmete açıldı.

Pilot eğitim simülatör merkezi Çiğlide hizmete girdi
07 Şubat 2014 Cuma 16:56 tarihinde eklendi, 1.334 kez okundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki uçuş eğitimlerinin daha etkili, daha ekonomik ve daha emniyetle yürütülmesini sağlayacak "6 KT-1" temel eğitim uçağı ve "4 T-38M" tekamül jet eğitim uçağı simülatörlerinin hizmete alınma töreninde konuşan Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, “Milli imkanlarla üretilmiş ve modernize edilmiş olan simülatörlerimizin, pilotlara uzun yıllar etkin olanaklar sunacağına dair inancım tamdır.” dedi.

Törende bir gösteri yapan pilotlar ve pilot adayları, gerçek uçaklardaymış gibi simülatörlerde ter döktü. Törene Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin, Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç ve askerî personel katıldı. Burada konuşan Orgeneral Öztürk, teknolojinin gelişimiyle askerî alanda da değişim ve dönüşüm yaşandığına dikkat çekerek, “İçinde bulunduğumuz dönemde teknolojide baş döndürücü gelişmeler yaşanmaktadır. Askerî alanda daha önce erişilmesi zor olan yetenekler, teknolojik ilerlemeler sayesinde kolay elde edilir olmuştur. Bu değişimler, askerî havacılığın doktrin, eğitim, teşkilat, teçhizat ve yeni düzenlemeler konusunda büyük ilerlemeler gerektirmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde değişim ve dönüşümün öncüsü olan Türk Hava Kuvvetleri, bu gelişmeleri yakından takip ederek gerekli adımları atmış ve 100. yılda çağıyla yarışır hale gelmiştir. Gönül arzu eder ki en kısa zamanda o yarışta en ön saflarda olan hava kuvveti haline gelsin. Son yıllarda yaşanan bütçe kısıtlaması, bizi daha maliyetli bir yapıya itmiştir. Çevre ülkelerde yaşanan krizler de güvelik tedbirlerinin arttırılmasına yöneltmiştir. Eğitim kalitemizden taviz vermeden uçuşlarımızı devam ettirmek zorundayız. Bizim en büyük yardımcımız simülatörlerdir. Ülke olarak da yerli firmaların katılımlarıyla en üst seviyeleri, dünyanın en gelişmiş F-16 simülatörlerini de hizmete aldık. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan askerî simülatör merkezini de hizmete açıyoruz. Hava Kuvvetleri, yeni simülatörlerini kullanmaya başladıktan sonra önemli revizyonlar yapmıştır. İki dönemdir de bunun getirisini gördük.” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE PİLOTAJ EĞİTİMİNDE EN ÜST SEVİYEDE'

Türkiye’nin pilotaj eğitiminde en üst seviyelerde olduğunu ifade eden Müsteşar Bayar ise simülatör eğitimleriyle bu durumun pekiştirildiğini söyledi. Geçen yıl simülatörlerde toplam 9 bin saat uçuş yapıldığını ifade ederek, “Simülatör merkezimiz tamamen milli, ülkemizin sanayisinin seferber olduğu bir projedir. Geçtiğimiz yıl içinde 9 bin saat uçuş eğitimi gerçekleştirdik. Eğitimler, her türlü olumsuz durumlardan uzakta yapıldı. 'Türk Kuşu' uçağının seri üretiminin izni verildi ve 15 uçak için anlaşıldı. Havva Kuvvetleri karargâhında da önemli çalışmalar yapmaktayız.” dedi.

Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç da simülatör merkezlerinin İstanbul ve Ankara’nın ardından İzmir’de de hizmete girdiğini aktararak, “Havelsan deniz altından uzaya kadar farklı konularda simülasyon yapabilen bir merkez haline geldi. Ürettiğimiz simülatörleri Türk Silahlı Kuvvetlerimiz'e teslim ettik. İhracat için de çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.

Simülatör eğitim merkeziyle ilgili bilgi veren Simülatör Filo Komutanı Kurmay Binbaşı Mehmet Akif Özgür, dünyadaki en büyüklerden biri olduğunu vurgulayarak, “Simülatörde uçakta karşılaşılabilecek tüm sorunlar, acil durumlar ve uçak arızaları işlenir. Dolayısıyla pilot adayının kendine güvenini arttırır. Zaman kısıtlaması olmadan eğitim verilmektedir. Simülatör kullanarak icra edilen eğitimler, gerçek uçak kullanılarak icra edilen eğitimlere göre düşük maliyetlidir. Gerçek uçakla eğitim hava şartlarına bağlıyken simülatör eğitimi, istenen zamanda ve istenen meteorolojik koşullarda verilebilmektedir.” dedi.
 


CİHAN