Pistorius davasına Twitter yasağı

Güney Afrika'da 6. gününe giren Oscar Pistorius davasında, maktul Reeva Steenkamp'in cesedini inceleyen adli tıp uzmanı Gert Saayman'ın ifadesine medya yasağı getirildi. Yasağın Twitter'ı da kapsaması eleştirilere neden oldu.

Pistorius davasına Twitter yasağı
10 Mart 2014 Pazartesi 16:58 tarihinde eklendi.

Hâkim Thokozile Masipa'nın kararında Profesör Saayman'ın isteği etkili oldu. Steenkamp'in cesedinin gösterilmesinin acılı ailesine saygısızlık olacağını ifade eden Patalog Saayman, öte yandan yazılı medyanın haberi “usulüne uygun” vermesinin ise sorun olmayacağını belirtti.

Oscar’ın duruşmasının her anını yüzlerce yerli ve yabancı medya mensubu an be an yayınlıyordu. Radyo, televizyon ve yazılı medyaya getirilen yasak blogları da içeriyor.

Güney Afrikalı ünlü hukukçu Pierre ede Vos, "Twitter yasağı uygulanamaz. Salondakilerin hepsi gazeteci değil. Bu davayı özel kılan nedir?" sözleri ile yasağı eleştirdi. Öte yandan bazı gazeteciler, onlarca madencinin katledildiği Marikana faciasının duruşmasında olayın videosunun gösterildiğini ve ailelerin acı çekerek izlemek zorunda kaldığını, Oscar davasında getirilen yasağa ise anlam veremediklerini ifade etti.

Patalog Saayman, 4 kurşunla öldürülen Steenkamp’in cinayet sonrası durumundan bahsederken Oscar’ın kulaklarını kapattığı ve daha sonra kustuğu gözlendi.

Güney Afrikalı ampute atlet Geçen yıl Sevgililer Günü’nde gece yarısı kız arkadaşını “hırsız” zannederek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanıyor. İdari başkent Pretoria'nın Kuzey Gauteng Yüksek Mahkemesi'nde devam eden duruşmanın, birkaç hafta daha uzayabileceği söyleniyor.
 


CİHAN