PKK infazı, Dünya basınında

Dünya basını, Fransa'nın başkenti Paris'te 3 PKK'lı kadının öldürülmesi haberine geniş yer ayırdı.

PKK infazı, Dünya basınında
11 Ocak 2013 Cuma 16:11 tarihinde eklendi, 2.329 kez okundu.

 

İngiltere'nin etkin gazetelerinden Guardian, 'Kürt aktivistler Paris'te öldürüldü' başlığı ile verdiği haberinde, suikaste kurban giden kadınlardan birinin PKK'nın kurucularından Sakine Cansız olduğunu yazdı. Türkiye'nin Abdullah Öcalan ile PKK'lı grubun silah bırakması için ikna görüşmelerinde olduğunu yazan Guardian, Türkiye ile PKK arasındaki mücadelenin 1980'li yıllardan beri devam ettiğini ve bu çatışmada 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine vurgu yaptı. 
 
Telegraph gazetesi ise haberi, 'Kürt aktivistler Paris'te suikasta kurban gitti' başlığı ile duyurdu. Olayın ilk izleniminin bir 'infaz' olduğu ihtimali üzerinde duran gazete, suikastin  Abdullah Öcalan ile Türkiye hükümeti arasında yaklaşık 30 yıldır devam eden çatışmayı son vermek üzere bir 'Yol haritası' çıkarmak üzere anlaştıkları zamanda olduğuna dikkat çekti. 
 
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, 'PKK'nın kurucusu Paris'te öldürüldü' başlığını ile duyurduğu haberinde, suikast nedeninin şu an belli olmadığını Türkiye'nin Abdullah Öcalan'ı PKK'yı silah bırakması için ikna çabalarında olduğunu hatırlattı. Suikastin gerçekleştiği PKK'nın Enformasyon Bürosu'nun kapılarının sabah büroya gelenlerce kilitli olduğunun fark edildiğini yazan BBC, AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Çelik'in "Olayın ilk izlenimi parti içi hesaplaşma gibi görünüyor" sözlerini aktardı. 
 
Amerika'nın saygın gazetelerinden New York Times ise haberi, 'Üst düzey Kürt militan maktuller arasında' başlığı ile duyurdu. Aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç aktivistin Paris'teki PKK'nın Enformasyon Bürosu'nda öldürüldüğünü yazan gazete, Türk yetkililerin olayın bir iç hesaplaşma olduğu yönündeki açıklamarının Paris'teki Kürt militanlarca eleştirildiğini belirtti. Gazete ayrıca, merkezin yöneticisi Leon Edart'ın Fransız gazetecilere, kurbanların çarşamba günü binada yalnız olduklarını ve kapıyı katil ya da katillerine açmış olabilecekleri açıklamasını aktardı.
 
 "Üç Kürt militan Paris'te öldürüldü" başlığını kullanan Fransız Le Figaro gazetesi de, suikastın Türkiye ile PKK lideri arasındaki görüşme sürecinde olduğu zamanda gerçekleşmesine dikkat çekti. Gazete ayrıca, soruşturmacıların suikastin Türkiye Gizli Servisi tarafından düzenlendiğini düşünmediklerini, özel bir polisin de Türk devletinin Fransa'da böyle bir operasyon yapacağını sanmadığı açıklamalarını aktardı. 
 
 
GY(GE/İD)
 
 
 
 
DHA-Dış Haberler - İngiltere - Gonca YAĞCI

DHA