PKK'lılar sınır dışına çıkmaya başladı!

Çözüm süreci kapsamında PKK'lılar sınır dışına çekilmeye ilk saldırıyı başlattığı Hakkari'nin Şemdinli'nin İlçesi'nden başladı

PKKlılar sınır dışına çıkmaya başladı!
08 Mayıs 2013 Çarşamba 15:02 tarihinde eklendi, 1.771 kez okundu.

Türkiye'nin İran ve Irak'a sınırında bulunan ve yıllarca yoğun çatışmalara sahne olan Şemdinli İlçesi'ndeki PKK'lı grupların bu sabah saatlerinden itibaren Irak'a geçiyor. Yerel kaynaklara göre, ilk çekilme Gediktepe ve Çarçel ile Derecik bölgesinde bulunan Yeşilova'dan oldu. PKK'lılar giderken geriye yaktıkları ateş, su ısıttıkları tenekeler ve su taşıdıkları bidonlar kaldı.

 
Sınır kesiminde bulunması, ayrıca sarp kayalıklar ve ormanlık bir alan olması nedeniyle PKK'nın en yoğun eylem yaptığı Şemdinli'de PKK'lıların çekilmesi, sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Geçen yıl 23 Temmuz'da Zorgeçit bölgesinde PKK'nın yol kesmesi ile başlayan ve yaklaşık 2 ay süren operasyon ve yoğun çatışmalara sahne olan bölgeden PKK'lıların çekilmesi için bir dizi ön hazırlık yapıldı. İlk hareketlilik, Şemdinli ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Türkiye- İran - Irak sınırının kesiştiği Gediktepe'de başladı. Sayıları 5-10 arasında değişen PKK'lı gruplar, sabah saatlerinden itibaren Irak topraklarında bulunan ve sınıra yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Hakurk kampına gitmek üzere yola çıktı.
 
Bir diğer hareketlilik de yine sabah saatlerinde Aktütün bölgesinde gözlendi. Şemdinli'ye 80 kilometre uzaklıkta bulunan Aktütün Köyü'ne yakın olan Çarçel bölgesinden hareket eden gruplar, yine Irak topraklarındaki Basyan ve Avaşin kamplarına doğru gitti. Bu kamplarda verilecek molanın ardından PKK'lıların yine gruplar halinde Çemço'ya gidecekleri belirtildi.
 
EN YOĞUN ÇIKIŞ DERECİK'TEN
 
PKK'nın en fazla eylem yaptığı bölgelerden Şemdinli'den çekilmede en yoğun hareketlilik ise Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik Beldesi'nin dağlık kesiminde gözlendi.
 
Sarp dağlık bölgedeki mağaralardan çıkan PKK'lılar gruplar halinde sınırı geçerek Irak topraklarındaki Kaniyareş Kampı'na yöneldi.
 
GERİDE BIRAKTIKLARI
 
Geri çekilme ile birlikte Şemdinli'nin dağlarından ayrılan PKK'lılardan geride yaktıkları ateşin külleri, su ısıttıkları tenekeler ve boş su bidonları kaldı.
 
Derecik sınırları içerisindeki dağlık Habuşte Yaylası'nda geri çekilen PKK'lıların yaktıkları ateşin öğlen saatlerine kadar halen sıcaklığını koruduğu gözlenirken, su ısıttıkları çok sayıda teneke, bidonlar ve çeşitli yiyecek ambalajları ve karton kutular dikkati çekti.
 
İZLEME KOMİSYONLARI DA BÖLGEDE
 
Bu arada, geri çekilmenin her hangi bir provokasyonla karşılaşmaması için BDP de tedbir aldı. Süreci izlemek için Hakkari'de kurulan komisyonlardan biri de Şemdinli 'de görev aldı.
 
Şemdinli'de BDP İlçe Başkanlığı'ndan yetkililer ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerden oluşan 10 kişilik bir komisyonun çekilmeyi izlemek için Şemdinli kırsalında bulunduğu ve süreci takip ettikleri kaydedildi.

DHA