Putin muhalif meleği bitirdi

10 muhalif liderin evini basan polis, televizyon yıldızı Ksenia’nın 2 milyon euro nakit parasına el koydu

Putin muhalif meleği bitirdi
13 Haziran 2012 Çarşamba 09:55 tarihinde eklendi, 3.785 kez okundu.

 

Rusya’da mart ayında yapılan seçimlerde üçüncü kez devlet başkanı seçilen Vladimir Putin, iktidarına karşı milyonları sokağa dökmeye hazırlanan muhalifleri iki günlük operasyonla dağıtmayı başardı.

Uzun süreden beri “Milyonların yürüyüşü” adı verilen mitinge hazırlanan muhaliflerin önde gelen 10 liderinin evine protestolar arifesinde baskın düzenlenmişti. Polis aralarında muhalif gazeteci Ksenia Sobçak ve diğer liderlerin evini didik didik aradı. St. Petersburg eski Belediye Başkanı ve Putin’i siyasete sokan isim olan Anatoly Sobçak’ın kızı olan Ksenia’nın evinde yapılan aramalarda 1.2 milyon euro, 480 bin dolar ve 480 bin ruble nakit para bulundu.
 
Bankalara güvenmiyor
 
Kaynağı belli olmadığı gerekçesiyle tüm paralara el konuldu. Muhalif liderler, gösteri saatinde Soruşturma Komisyonu’na ifade vermeye çağrıldı. Tam 5.5 saat boyunca sorgulanan Sobçak evinde bulunan çok miktardaki nakit para yüzünden hem polis, hem de maliye ekiplerine ifade verdi.

Yıllık gelirinin 2 milyon dolar olduğunu belirten Sobçak, “Bankalara güvenmiyorum paramı evimde kasada saklıyorum bu suç mu?” savunması yaptı. Sobçak dün akşam saatlerinde serbest kaldı, ancak mitinge yetişemedi. Moskova’daki Saharov Bulvarı’nda lidersiz geçen miting hayal kırıklığı yarattı. 20 bin eylemciyle başlayan miting 1.5 saat sonra başlayan yağmurla birlikte dağılma noktasına geldi. Polis, resmi açıklamada rakamı 18 bin olarak açıkladı. Mitingin organizatörleri ise 50 binden 200 bine kadar farklı rakamlar öne sürdü. Bağımsız gözlemciler katılımın “en fazla 30 bin” olduğunu bildirdi. Sorguya geç giderek mitingi canlandırmaya çalışan muhalif liderlerin attıkları sloganlara kalabalıktan fazla katılım olmadığı da dikkat çekti. Saat 18.00’de dağılması beklenen miting iki saat erken sona erdi.