Putin'i kara listeye aldılar

Fin MTV3 kanalı, Finlandiya polisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kriminal suçluların yer aldığı gizli kara listeye aldığını duyurdu.

Putini kara listeye aldılar
11 Nisan 2013 Perşembe 12:19 tarihinde eklendi.

 

Kanal, Putin'in Finlandiya'da bir suç işlememesine rağmen "Gece Kurtları" isimli Rus motosiklet çetesi ile irtibata geçtiği için kara listeye alındığını bildirdi. Haberde, bunun Fin polisine teorik olarak Putin'i sınırda tutuklama yetkisi verdiği belirtildi. 
 
Finlandiya Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Robin Lardot yaptığı açıklamada haberi doğruladı ancak bunun bir yanlışlık sonucu gerçekleştiğini ve ismin derhal listeden çıkarıldığını söyledi. Lardot, "Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan soruşturma sonucunda listeye yanlışlıkla giriş yapıldığı tespit edildi. İsmin kaldırılması talimatı verdik, konuyu daha detaylı şekilde araştırıyoruz" dedi. 
 
Finlandiya İçişleri Bakanı Paivi Rasanen ise, yanlışlıktan dolayı Putin'e "en samimi özürlerini" iletti. Rasanen ayrıca, sözkonusu işlemin emniyet teşkilatı içinden birileri tarafından yapılma ihtimalini büyük bir endişeyle karşıladıklarını ifade etti. 
 
Emniyet Genel Müdürü Mikko Paatero da yanlışlıktan dolayı özür dileyerek, "Bu tür olaylar çok nadiren yaşanmaktadır. Elbette hiçbir şekilde kabul edilemez bir durum" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Emniyet teşkilatından yapılan bir diğer açıklamada, sözkonusu listenin gizli olmadığı, ülke genelinde görev yapan tüm polisler tarafından görülen kişisel verilerin yer aldığı bir kayıt olduğu belirtildi. Açıklamada, listede mahkumiyetle cezalandırılabilecek suçları işleyen veya suçluya yardım eden yahut uyuşturucu kullanımı gibi adi suçlarla ilgili zanlıların yer aldığı ifade edildi. 
 
MTV3 kanalı ise, listeye kayıt yetkisinin sadece üst düzey birkaç yetkilide olduğunu belirtti. 
 
Bu arada Putin'in listeye girmesine sebep olan "Gece Kurtları" isimli çetenin internet sitesinde yapılan açıklamada, kulübün Sovyetler Birliği döneminde yasadışı konserler düzenleyen müzisyenleri korumak için 1980'li yıllarda kurulduğu ifade edildi. 

İHA