Renkli Doppler Ultrason

Vücuttaki tümörlerin damar yapılanmasının incelenmesinde, doppler testi kullanılır. Doppler ultrason, kan damarları ve kanın damarlardan geçişi hakkında detayları bizlere sunar.

Renkli Doppler Ultrason
29 Şubat 2024 Perşembe 13:48 tarihinde eklendi, 1.148 kez okundu.

Doppler ultrason çekimi kolayca yapılan uygulamalardan bir tanesidir. Hasta muayene masasına uzanır ve doktor tarafından çekim başlar. Görüntüleme sırasında ekranda kırmızı ve mavi renkler ortaya çıkar. Renkler, damarlardaki kanın hızını ve akış yönünü gösterir. Ultrason görüntüleme teknikleri arasında bulunan renkli doppler, damarlardaki kan akışını tespit etmekte kullanılır.
 

Gebelik sürecinde renkli doppler gibi test uygulamaları bu dönemim sağlıklı bir şekilde geçirilmesini sağlıyor. Gelişim sürecinde bazı bebeklerde ortaya çıkabilen doğumsal anomaliler ve down sendromu gibi genetik sorunlar süreci zora sokabiliyor. Bu yüzdden doğumsal sorunların bir bölümünün, bebek dünyaya gelmeden önce belirlenmesi gerekiyor.
 

Gebelik tarama testlerinde amaç anomalili bebeklerin mümkün olduğunca erken dönemde ortaya çıkarılmasıdır. Bu şekilde aile fiziksel ve psikolojik açıdan fazla travmatize olmadan gebelik sonlandırılabilir.
 

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?
 

Doppler testi 30 dakika 1 saat arası sürebilir. Sonuçlardaki görüntüler sizin için bir şey ifade etmeyecektir. Bu nedenle doktorunuz size görüntüleri açıklar. İşlemden hemen sonra uzman doktor tarafından hazırlanan raporlar ile birlikte sonuç hastaya verilir.
 

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?
 

Vücuttaki tümörlerin damar yapılanmasının incelenmesinde, doppler testi kullanılır. Doppler ultrason, kan damarları ve kanın damarlardan geçişi hakkında detayları bizlere sunar. Özellikle atardamar ve toplardamarlardaki problemleri değerlendirmek için uygulanır. Vücudumuzun her yerinde kan damarları olması nedeniyle renkli doppler ultrason vücudumuzun hemen hemen her yerinde kullanılabilir. Bu ultrason uygulamasında hastanın aç ya da tok olması fark etmez.
 

Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?
 

Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıkların gözükmesi için mesanenin dolu olması gereklidir. Bu yüzden randevu saatinizden 1 saat önce su tüketmelisiniz. Detaylı renkli doppler ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri ve özel hastaneler mevcuttur. Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormallikler ortaya çıkacaktır.
 

Nifty Testi Nedir?
 

Down Sendromu dışında birçok trizomi hastalığı Nifty testi ile görülebiliyor. X ve Y kromozomu bozukluklarının 10. gebelik haftasından itibaren saptanır. Gebelikte uygulanan nifty testi sadece koldan alınan bir tüp kan ile yapılır. Yapılan bu test ile günümüzde çok sık rastlanan down sendromu, trizomi 13 ve trizomi 18 gibi kromozom sorunları incelenir.
 

Nifty Testi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Uygulanır?
 

Nifty test sonuçlarının negatif olması, bebeğin yüzde 99,9 oranında trizomi olmadığını bizlere gösterecektir. Gebeliğin 8. haftasından sonra yapılan bu test 24. haftaya kadar yapılabilir. Anne adayından nifty testi ile kan alınarak özel tüplere konur. Sonuçlar 10 iş günü içerisinde alınır.
 

Nifty Test Özellikleri Nelerdir?
 

Annenin kolundan alınacak olan birkaç tüp kan numunesi ile yapılan nipt testinin sonuçları negatif ya da pozitif olarak değerlendirilir. Nipt testi sonuçları negatif çıkar ise bu durumda anne karnındaki bebeğin trizomi ya da down sendromu olmadığını gösterir.  Günümüzde nifty testi sayesinde bebeğin cinsiyeti ve trizomi 18, trizomi 13 gibi hastalıklarına dair bulguların olup olmadığına da bakılır. Nifty test, hamilelik döneminde en erken hamileliğin 8. haftasında uygulanır.
 

Alerji Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
 

Erişkin hastalarda alerjiye bağlı gelişen birçok semptom ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden tanı ve tedavi uygulamaları için belirli testlerin yapılması gerekir. Alerji testleri deri prick testi, intradermalde, yama testi ve kan testi ile yapılır. Bu testler cilt alerji testi yapılamadığı durumlarda uygulanır. Alerji deri testinde alerjen maddeler incelenir.
 

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?
 

En yaygın kullanılan deri testlerinden biri olan prik test sırasında, testin yapılacağı cilt bölgesi alkolle silindikten sonra bölgeye alerjenler birer damla şeklinde uygulanır.  Hangi alerji tesi uygulanacağı hastanın şikâyetleri göz önüne alınarak değerlendirilir. Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi kullanılarak birçok alerjen madde tespit edilebilir.


Alerji İçin Hangi Tahliller Yapılır?
 

Kişide alerjik hastalığın etkeni olabileceği düşünülen alerjenin kişiye değişik yollarla direkt verilerek reaksiyonlar değerlendirilir. Alerjik hastalık tanısında tanı değeri en yüksek yöntemdir. Alerji testi hasta açken ya da tokken uygulanabilir. Hastanın açlık durumu alerji testi sonucu üzerinde etkili olmayacaktır. Ancak bazı durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını talep edebilir.