"Rüşvet skandalı başbakana yaklaşıyor"

ABD’nin saygın gazeterlerinden The New York Times, rüşvet skandalının Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a yaklaştığını yazdı.

26 Aralık 2013 Perşembe 21:10 tarihinde eklendi.

Üç bakanın birden istifa etmesi ve bakanlardan birinin Başbakan Erdoğan'ın istifasını istemesini, "Yolsuzluk skandalı Türk başbakanına bir adım daha yaklaştı" şeklinde değerlendiren New York Times, Bayraktar'ın istifa açıklamasını “İlk defa bir kabine üyesinden, Erdoğan’ın bu olayların içinde olduğunu ima eden bir açıklama” olarak niteledi.

Açıklamanın muhalefeti susturmakla bilinen bir partinin içinden gelmesini şaşırtıcı bulan NYT, "Bu aniden tüm soruşturmanın önemini artırdı ve Türk kamuoyunun İslamcı kökenli hükümetin çöküşüne mi şahit olduğunu merak etmeye başladı" yorumunu yaptı.

"Bu kriz, demokratik ilkelere dayalı, çoğunluğu Müslüman ve müreffeh bir ülkenin örnek imaji ile çelişiyor.” ifadelerinin kullanıldığı makalede“NATO üyesi Türkiye, ABD ve Avrupa tarafından Ortadoğu 'da bir istikrar gücü olarak görülüyor ve Suriye, Mısır ve İran'ın nükleer programı gibi krizlere müdahil olmaya çalışıyordu. Ancak, Erdoğan'ın siyasi hayatının tehlikeye düşmesiyle beraber, Türkiye'nin bölgedeki rolü ve Batı ile ilişkileri de sorgulanmaya başlandı.” denildi.

NYT, liberallerin ve dindar olmayanların çoğunun artık AKP'yi desteklenmediğini de yazdı.


CİHAN