Rusya Ay'a koloni kuracak

Ay üzerinde yaşamaya pek uygun gözükmese de Rus bilim adamları Ay'a yerleşmeye kararlı

Rusya Aya koloni kuracak
22 Ekim 2011 Cumartesi 16:21 tarihinde eklendi.

 

Rusya Uzay Ajansı yetkilisi Sergei Krikalyov’a göre yeni keşfedilen volkanik tüneller ilk kolonistler için doğal bir koruma alanı oluşturabilir.
 
Bilim adamları Ay’ın geçmişte volkanik lav tüplerinden oluşan bir yeraltı ağına sahip olduğunu belirtiyor.
 
Bilgi Çağı'nın haberine göre; Krikalyov, Ay'daki mağaraların sağlayacağı avantajlardan ise şöyle bahsediyor: “Ay'ın radyasyondan ve meteor yağmurundan korunmayı sağlayacak mağaraları varsa, Ay daha önce olmadığı kadar cazip bir varış menzili olacak.”
 
Kozmonot eğitim merkezi Rusya Star City’nin Başkanı Boris Kryuchkov, ilk Ay kolonisinin 2030 yılına doğru kurulabileceğini açıkladı. Bu arada Moskova, Ay Programı'nı Luna-Glob araştırmasıyla 2014’te başlatmayı düşünüyor.
 
'OKSİJEN VE SU GARANTİ ALTINA ALINMALI'
Kryuchkov, Ay’da koloni kurmadan önce yapılması gereken hazırlıkların bir bölümünü ise şu şekilde aktarıyor;
 
“Ay'da atmosfer yok ve yer çekimi çok az. Ay yüzeyindeki su çok soğuk olan yerlerde bulunuyor. İnsanlı keşif gezileri ve Ay istasyonları hakkındaki sorulara gelince, su kaynakları istasyonların oksijen ve su ihtiyaçlarının karşılanmasını garanti altına almalı. Ayrıca bu su, roketlerde yakıt olarak kullanılmak üzere hidrojene dönüştürülebilmeli. Şu anda gelecekte Ay’ın keşfi için hidroloji çalışmalarına odaklanmış bulunuyoruz.”

NTV